‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 martie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUE anunță un acord de 12 mln de euro pentru modernizarea căilor ferate din...

UE anunță un acord de 12 mln de euro pentru modernizarea căilor ferate din Moldova

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul Forumului Global Gateway, Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, și Președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Werner Hoyer, au oficializat un pachet financiar prin care Comisia Europeană va oferi un grant de investiții de 12 milioane euro pentru proiectul BEI Global de reabilitare și modernizare a două secțiuni de linii de cale ferată din Moldova, notează mold-street.com.

„Cu sprijinul unui împrumut ulterior de 42 de milioane de euro de la BEI Global, infrastructura feroviară modernizată nu numai că va îmbunătăți conectivitatea internă a țării, dar va oferi și o rută de export importantă pentru Ucraina, promovând stabilitatea regională și reziliența economică”, comunică Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Moldovei

Potrivit acesteia, reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Moldovei va fi un element central al acestui proiect. Acesta asigură o legătură esențială între vestul Ucrainei și porturile cheie de pe Dunăre și Prut, oferind acces la apele internaționale.

Conexiunea feroviară îmbunătățită dintre Moldova și Ucraina are ca scop stimularea comerțului și va fi benefică atât pentru exporturile ucrainene, cât și pentru economia moldovenească, îndeosebi în contextul inițiativei „Culoarele de Solidaritate UE-Ucraina”.

Proiectul va fi implementat de Calea Ferată din Moldova și va viza reabilitarea infrastructurii feroviare pe coridorul de transport feroviar Vălcineț-Ungheni-Chișinău-Căinari din Moldova.

Acesta face parte dintr-o reformă generală la nivelul întregii țări, menită să îmbunătățească infrastructura feroviară existentă și să alinieze, pe termen lung, rețeaua feroviară a Moldovei la standardele și practicile UE.

O dovadă a solidarității europene

Pe lângă îmbunătățirile imediate aduse infrastructurii feroviare cheie din Moldova, această colaborare este o dovadă a solidarității europene, subliniind angajamentul Uniunii Europene și al băncii sale, BEI, de a sprijini țările vecine în perioade dificile.

„Contribuția de 12 milioane de euro pentru infrastructura feroviară din Moldova, care va fi completată de un împrumut BEI, este un semn al parteneriatului și al obiectivelor comune dintre Moldova și Uniunea Europeană”, a declarat președintele BEI, Werner Hoyer.

‹ adv ›

În acelaşi timp comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a menționat că este încântat de faptul că inițiativa „Culoarele de Solidaritate” dă rezultate în Moldova.

„Pe măsură ce Moldova devine parte integrantă a circulației bunurilor, oamenilor și serviciilor, modernizarea infrastructurii de transport a țării este imperativă. Prin urmare, mă bucur că această investiție va consolida reziliența infrastructurii feroviare din Moldova, va îmbunătăți conectivitatea Moldovei cu Ucraina și Europa și va aduce beneficii economiei moldovenești”, a declarat comisarul UE.

În cadrul Forumului Global Gateway, la semnarea grantului investițional pentru Moldova, premierul Dorin Recean a declarat că este recunoscător atât Comisiei Europene, cât și BEI pentru susținerea eforturilor „de a dezvolta o rețea feroviară modernă și eficientă în Moldova”.

Ce sunt BEI Global şi Global Gateway

Menţionăm că BEI Global este noua direcție specializată a Grupului BEI dedicată sporirii impactului parteneriatelor internaționale și a finanțării pentru dezvoltare în afara granițelor UE, fiind concepută pentru a pune bazele unui parteneriat în cadrul inițiativei „Echipa Europa” și ca parte a strategiei UE „Global Gateway”, alături de alte instituții de finanțare pentru dezvoltare și societatea civilă. 

‹ adv ›

Forumul Global Gateway reunește pentru prima dată un număr de reprezentanți guvernamentali din UE și din întreaga lume, alături de principalele părți interesate din sectorul privat, societatea civilă, lideri de opinie, instituții financiare și organizații internaționale, pentru a promova investițiile globale în infrastructura transformatoare, atât cea hard, cât și cea soft, în vederea îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU.

Global Gateway este strategia UE de reducere a decalajului în materie de investiții la nivel mondial și de stimulare a conexiunilor inteligente, curate și sigure în sectorul digital, al energiei și al transporturilor și să consolideze sistemele de sănătate, educație și cercetare.

Strategia Global Gateway vizează mobilizarea a până la 300 de miliarde euro în investiții publice și private între 2021 și 2027, creând conexiuni esențiale, în loc de dependențe, și reducând decalajul global de investiții, susţine Delegația UE în Republica Moldova.

‹ adv ›
‹ promo ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii