duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeUmidometru pentru cereale: Sfaturi și recomandări la alegerea unui dispozitiv calitativ, la preț echitabil

Umidometru pentru cereale: Sfaturi și recomandări la alegerea unui dispozitiv calitativ, la preț echitabil

Recomandate

Utilajele moderne și compacte necesare pentru analiza culturilor de cereale și furaje devin din ce în ce mai populare. Unul dintre cele mai utile este umidometrul – un dispozitiv portabil pentru analiza precisă și instantanee a umidității cerealelor, boboaselor, făinii și a altor produse alimentare.

Radu Matei, reprezentantul companiei Matei Trade, distribuitorul oficial al umidometrelor de înaltă precizie Farmcomp (Wile) și Supertech Agroline (SuperPro) în Republica Moldova, oferă mai multe detalii despre dispozitivul ce trebuie să fie „mereu la îndemâna agricultorului”.

„Lipsa unui consultant profesionist pe piața autohtonă în domeniul analizei calității culturilor cerealiere ne-a determinat cu pași rapizi sa ne mișcăm înainte. Întotdeauna am fost preocupați de promovarea doar a umidometrelor calitative, la prețuri echitabile. Iar pe lângă produsele de înaltă calitate, clienții companiei beneficiază și de suport pentru a cunoaște cum să utilizeze umidometrul corect. Umidometrul pentru cereale este unul dintre instrumentele indispensabile activității agricole. Acesta determină umiditatea din anumite probe de cereale și reușește să eficientizeze activitatea agricultorilor, economisind timp și bani”, explică Radu Matei.

De ce este necesar de a cunoaște umiditatea boabelor?

Este important de a cunoaște care este umiditatea cerealelor practic în toate etapele: de la cultivarea cerealelor, stabilirea momentului optim de recoltare, până la producția de panificație. Să fim mai expliciți:

  • Atunci când bobul este copt, umidometrul determină momentul optim în care acesta poate fi recoltat;
  • La depozitare, uscare și vânzare;
  • La exportul culturilor de cereale, umidometrul măsoară conținutul de umiditate pentru fiecare lot de cereale, rezultatul fiind reflectat în certificatul oficial și afectează termenul de valabilitate și prețul lotului de cereale. De exemplu, atunci când este furnizat Uniunii Europene, indicatorul nu trebuie să depășească 15%.

Ce avantaje avem când cunoaștem procentajul umidității din cereale?

  1. Veți ști care este calitatea semințelor;
  2. Veți economisi timp și bani în ceea ce privește deducțiile de la punctele de colectare;
  3. Puteți stoca în siguranță cerealele pentru o perioadă lungă de timp;
  4. Este redus riscul apariției mugegaiurilor;
  5. Este împiedicată încălzirea cerealelor în silozuri;
  6. Crește profitabilitatea culturilor.

După ce criterii agricultorul trebuie să se conducă în alegerea unui umidometru pentru cereale?

Este foarte important să fie luate în calcul mai multe criterii care țin de particularitățile activității agricole. Spre exemplu, care sunt cerealele cultivate sau stocate în cadrul întreprinderii. Fiecare umidometru are particularitățile sale și poate determina umiditatea pentru anumite cereale. Unele pot determina suplimentar umiditatea făinii, macaroanelor, fructelor uscate sau a nucilor.

Care sunt erorile ?

Pentru o exactitate înaltă, este corect să cumpărați un umidometru cu o precizie de minim ± 0,5%.

Ce cerințe trebuie să îndeplinească umidometrul de înaltă precizie?

Rezultatul trebuie să fie unul veridic, de încredere. Astfel, agricultorul are siguranța că umidometrul de cereale afișeaza un rezultat veridic, similar cu cel obținut în cadrul unui laborator de ultimă generație.

Care sunt avantajele umidometrelor propuse în cadrul companiei Matei Trade?

  1. Simplu în utilizare – în cadrul metodei de laborator, angajații trebuie să aibă o educație specializată, iar, când vorbim despre un umidometru portabil, chiar și un specialist cu cunoștințe de bază este capabil să îl utilizeze, fără o pregătire specială.
  2. Portabil – dimensiunile, forma și greutatea sunt la fel caracteristici importante în decizia de a cumpăra un anumit umidometru. Faptul că, acesta va fi folosit în condiții mai puțin comode, în câmp, în preajma unui camion, sub soare sau vânt, reflectă importanța unui umidometru de calitate.
  3. Independent de surse staționare de energie – acesta este unul dintre criteriile importante pentru cumpărarea unui umidometru, deoarece atât laboratorul, cât și uscătoria, nu pot funcționa fără a fi conectate la energie. Umidometrul, pentru a funcționa are nevoie doar de o baterie încărcată.
  4. Timp rapid de pregătire pentru a începe lucrările – comparăm timpul de pregătire și măsurare care nu este mai mare de un minut, pentru un umidometru portabil, și cele 10 minute necesare cuptorului de laborator pentru a atinge temperatura de 100 grade și măsura umiditatea cerealelor. Umidometrele portabile măsoară instantaneu, cu o precizie înaltă, umiditatea culturii.
  5. Permite monitorizarea dinamicii schimbărilor în umiditatea cerealelor – în timpul ploilor prelungite, timpul de penetrare a umezelii în straturile interioare poate fi destul de lung – câteva ore sau chiar zile. Valorile afișate, pot diferi semnificativ ieri și astăzi, iar costul unei erori din cauza experienței insuficiente poate duce la pierderi financiare grave.

Ce afectează precizia rezultatelor unui umidometru de cereale?

Pentru a preleva proba pentru umidometru, este necesar să se țină cont de faptul că stratul superior de grâu, care este în contact cu aerul, diferă semnificativ prin caracteristicile fizice și chimice – este mai uscat și are o temperatură diferită față de stratul din mijloc. Sonda pentru prelevarea probelor permite extragerea probelor pentru analize exprese.

Ce tipuri de umidometre există și care este diferența dintre ele?

Fiecare umidometru are un algoritm bazat pe legile fizicii, însă, funcțional, după formă și modul utilizării, există umidometre staționare și portabile. Umidometrul staționar, cu camera de uscare încorporată și cântar (cu un încălzitor halogen sau infraroșu), se utilizează, în special, în laboratoare staționare. Umidometrul portabil, este utilizat de agricultori pentru determinarea umidității în câmpul de lucru.

Umidometrul portabil poate fi de 2 tipuri:

  1. Fără măcinător – un astfel de umidometru comprimă eșantionul selectat în cameră fără a strivi și trece printr-un câmp electromagnetic de înaltă frecvență, generând în rezultat umiditatea probei. Aceste umidometre sunt mai simple în construcție, mai mici și mai accesibile ca preț. Cele mai exacte umidometre fără măcinator sun fabricate în Finlanda, de către compania Farmcomp sub denumirea Wile 55 care are o precizie cu o abatere nu mai mare de 0.5%. Wile 55 măsoară conținutul de umiditate al diferitor soiuri de cereale integrale și seminte de: grâu, orz, orzoaică, rapiță, floarea soarelui, porumb, secară, șofran, mazăre, soia, mei, fasole, coriandru, făină, indicând conținutul de umiditate al cerealelor în procente.
  2. Cu măcinător – de fapt, este o moară manuală de cereale constând dintr-o pereche de discuri metalice cu crestături (dinți) pentru măcinare. Cerealele sunt măcinate într-o masă omogenă. Stratul superior al cerealelor, care este în contact direct cu aerul, este mai uscat decât miezul. Se consideră că doar prin măcinare și obținerea unei paste omogene, se poate determina cu cea mai mare exactitate procentul de umiditate. Anume din acest motiv, umidometrul cu măcinător se consideră mai exact decât cel fără măcinător. Umidometrele cu măcinător Wile 78(Finlanda) si SuperPro (Danemarca), sunt cele mai precise și întrebate în domeniu, cu o gamă variată de culturi: Ovăz, Grâu, Orz, Secară, Porumb, Rapiță, Soia, Floarea Soarelui, Triticale, Grâu durum, Grâu îmbrăcat, Făină de grâu, Paste, In, Orez, Hrișcă, Mazăre, Mei, Trifoi rosu, Trifoi alb, Lucernă, Orez alb, Orez brun, Cafea, etc.

Care este sortimentul produselor pe care le avem?

Magazinul online www.vlagomer.md dispune de un sortiment larg de umidometre pentru cereale la prețuri avantajoase. Cei mai renumiți producători: Wile (Finlanda), Superpro (Danemarca), Pfeuffer (Germania), Draminski (Polonia), Ohaus (SUA), etc…De asemenea, la noi puteți găsi si alt utilaj pentru agricultură și morărit:

  • Sonde de prelevare a probelor de cereale;
  • Sonde de determinare a temperaturii;
  • Sisteme de monitorizare în elevatoare;
  • Cântare de analiză pentru laborator;
  • Mori de laborator;
  • Refractometre pentru fructe;
  • Penetrometre sol;
  • GPS-metre agricole, etc.

Ce garanție oferim pentru umidometrele propuse?

Matei Trade SRL oferă garanție internațională la toate produsele de până la 2 ani. Deservirea post-garanție oferă clienților noștri posibilitatea de a se adresa oricând pentru a primi o consultație privind funcționalitatea umidometrului.

Pentru mai multe detalii accesați www.vlagomer.md>>

  • Adresa companiei: Chișinău, str. Mircea cel Bătrân 39.
  • Telefon: 0-691-48-059
Advertorial
Advertorialhttps://agrobiznes.md/publicitate
Conținut sponsorizat de parteneri (P)

Citește și ›

Advertoriale