‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUn caz de pestă porcină a fost depistat în satul Zârnești, raionul Cahul

Un caz de pestă porcină a fost depistat în satul Zârnești, raionul Cahul

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi despre un caz de pestă porcină africană  (PPA) la mistreț, în localitatea Zârnești, raionul Cahul, transmite moldpres.md.

„În perioada 2-9 februarie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un caz de pestă porcină africană la mistreț, în localitatea Zârnești, raionul Cahul.

În legătură cu situația creată, Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în regim de urgență și a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

Pentru moment, se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt introduse măsuri de carantină în focar și este stabilită zona infectată.

Totodată, specialiștii verifică mișcarea animalelor pe teritoriul țării, realizează screening-ul porcilor domestici și a populațiilor de mistreți, dezinfecție și deratizare”, explică ANSA.  

Potrivit instituţiei, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale din raionul Cahul și Cantemir către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piața a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

Tot în perioada de referinţă, a fost eradicat un focar de gripă aviară înalt patogenă, iar alte focare sunt în fază avansată de eradicare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină orătăniile în interiorul curților și la observarea semnelor clinice să anunțe imediat personalul veterinar.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›