‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 10 iunie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUn nou caz de gripă aviară a fost confirmat în raionul Ungheni

Un nou caz de gripă aviară a fost confirmat în raionul Ungheni

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La data de 13.05.2022, de către laboratorul național de referință I.P. „Centrul Republican de Diagnostic Veterinar”, a fost confirmat prin încercările de laborator prezența virusului gripei aviare, în probele recoltate de la păsări domestice din mai multe gospodării din s. Rezina, r. Ungheni.

În data de 14.05.2022, a fost întrunită,  în regim de urgență, Comisia antiepizootică excepțională a r. Ungheni, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.939/2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare.

Agenția Națoinală pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ungheni (cu raza de acoperire și a r. Nisporeni), în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

Reaminitim că în acest an în Republica Moldova a mai fost înregistrat un focar de gripă aviară la păsări domestici în localitatea Hirișeni, r. Telenești care a fost eradicat cu succes.

Pe parcursul anului 2022, au fost notificate, în regiune, peste 1578 de focare de gripă aviară la păsări domestice și sălbatice: Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și România.

‹ adv ›

În scopul protejării sectorului avicol din Republica Moldova, ANSA solicită crescătorilor de păsări să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin.

La fel, solicităm proprietarilor de păsări să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze, la maximum, posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.

ANSA solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›