luni, 22 aprilie, 2024
4.4 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeUnde fermierul poate pierde bani fără să observe? 4 soluții moderne ce permit să...

Unde fermierul poate pierde bani fără să observe? 4 soluții moderne ce permit să vedeți acest lucru

Recomandate

Pentru a face față provocărilor actuale este necesară implementarea soluțiilor și tehnologiilor adaptate acestora. Azi, un fermier de succes este cel care știe să aplice tehnologiile moderne corect în practică.

În acest articol, vorbim despre 4 soluții moderne simple care vor ajuta să facem primii pași pentru a crește recolta, a optimiza cheltuielile, a înțelege unde este risipa de bani și a întări controlul la producere, pentru o execuție mai calitativă a operațiunilor.

Din punctul nostru de vedere, fermierii amână implementarea soluțiilor moderne din următoarele motive:

  • în primul rând, lipsa unei clarități cu ce să înceapă și ceea ce trebuie de făcut;
  • în al doilea rând, lipsa de încredere în ei înșiși și în oamenii cu care muncesc;
  • în al treilea rând, fermierii cred în mitul conform căruia implementarea tehnologiilor eficiente este dificilă și scumpă.

Dar lumea se schimbă, la fel și agricultura.

Viitorul are nevoie de oameni care știu cum să folosească tehnologia modernă pentru a-și face afacerile mai profitabile și de succes.

Vom analiza 4 soluții simple care vor determina fermierul să treacă la următorul nivel de gestionare în mai puțin de o lună și vom înlătura miturile conform cărora implementarea soluțiilor avansate este dificilă, costisitoare și consumatoare de timp.

În ce constă managementul întreprinderii într-un sistem specializat?

Sistemul de management al întreprinderii necesită decizii sub mai multe aspecte:

  1. Evidența și o înțelegere clară a limitelor câmpurilor și a terenurilor lor.
  2. Monitorizarea funcționării utilajelor și evidența acestora.
  3. Fișe tehnologice, planificarea sezonului, calitatea operațiunilor, înțelegerea rentabilității culturilor.
  4. Analiza satelitară și indici satelitari.

Ne vom uita la fiecare dintre ele prin exemplul Feodal.FMS și vă vom spune cât de ușor este să începeți cu acesta, ce trebuie să faceți, ce beneficii va aduce și cât timp va dura. 

Evidența câmpurilor și limitelor acestora 

Aceasta este prima și cea mai ușoară etapă cu care puteți începe. Acest lucru este necesar pentru ca în viitor să puteți nu numai să primiți analize satelitare de pe aceste câmpuri și să înțelegeți zonele cu probleme ale câmpului, dar și să monitorizați utilajele de pe aceste câmpuri și cât de bine este acoperită munca pe câmp sau unele zone specifice.

Înțelegerea productivității câmpurilor dumneavoastră vă va ajuta să planificați sezonul în mod profitabil atunci când evaluați în mod rațional potențialul acestora.

Digitalizarea contururilor câmpurilor este ușoară. Nici măcar nu trebuie să o faceți personal. Atunci când vă conectați la sistemul Feudal.FMS, specialiștii companiei vor digitaliza contururile câmpurilor și le vor introduce în sistem, iar dumneavoastră trebuie doar să arătați locația acestora pe hartă în orice mod convenabil.

Compania nu percepe bani în plus pentru serviciul de digitizare detaliată a câmpurilor – pentru noi este important să puteți lucra eficient cu aceste informații și să vă petreceți timpul gândindu-vă la strategie, în loc să faceți muncă manuală.

Monitorizarea utilajelor și controlul scurgerii de combustibil

Sistemul Feudal.FMS este conceput pentru munca de zi cu zi a fermierului și, prin urmare, activitatea de monitorizare a utilajelor este automatizată la maximum.

De ce trebuie să lucrați cu aceste tehnici de monitorizare?

Primul și cel mai important motiv este calitatea lucrărilor efectuate de șoferii dumneavoastră. Cum au condus, cu ce viteză, dacă nu au existat abateri, în ce condiții meteorologice a fost efectuată lucrarea.

Toate aceste aspecte sunt direct legate de resursele și banii pe care îi pierdem în mod irațional.

Sistemul recunoaște momentul în care a început munca pe teren și momentul în care utilajul a terminat lucrul. Acesta poate vedea ce utilaje s-au deplasat și ce agregate au fost folosite datorită unui bloc special din sistem.

Acesta vă permite și să țineți o evidență a utilajelor și a agregatelor care sunt disponibile în cadrul companiei.

Fermierul poate monitoriza, de asemenea, consumul de combustibil pe câmp și turația motorului. Acest lucru ajută să vadă dacă au existat scurgeri de combustibil, să analizeze consumul și să înțeleagă ce costuri de combustibil trebuie să planifice pentru sezonul următor.

De multe ori, consumul de combustibil planificat de fermier nu corespunde consumului real.

Acest lucru se datorează faptului că puțini oameni iau în considerare debitul de consum la deplasarea utilajelor, pe dealuri și pante, etc. 

„Odată ce fermierul va vedea imaginea cheltuielilor și a lucrărilor pe fiecare câmp, va înțelege clar de cât are nevoie pentru sezonul următor și va înțelege dacă într-adevăr se fură combustibil și dacă da – atunci în ce cantități”, comentează proprietarul companiei Andrei Demjanovici.

De asemenea, sistemul notifică utilizatorul cu privire la încălcarea vitezei în diferite lucrări și dacă lucrarea nu poate fi efectuată în anumite condiții meteorologice și multe alte caracteristici convenabile sunt furnizate pentru operare în funcție de scopul și nevoile fermierului. 

Cum pot începe să monitorizez utilajele, de ce este nevoie?

Compania spune că nu este nevoie să căutați soluții complicate.

Pentru a obține acest tip de analiză, este suficient un simplu tracker de 50-60 de dolari și un simplu debitmetru.

Dacă doriți mai multă automatizare, cum ar fi analiza fișelor de randament, analiza agrochimică a câmpurilor, analiza compactării solului – o puteți face oricând, dar vă recomandăm să începeți cu ceva simplu și apoi puteți vedea ce trebuie să îmbunătățiți.

Fișele tehnologice și planificare

Fișele tehnologice din sistemul Feudal.FMS nu sunt doar tabele în care introduceți date despre operațiunile necesare de realizat pas cu pas pentru un sezon.

Este o posibilitate de a planifica întregul sezon, de a desfășura lucrări agricole și de a stabili condițiile necesare acestor lucrări, după care sistemul însuși va controla calitatea muncii și va compara planul și situația de fapt.

De asemenea, modulul de fișe tehnologice este o oportunitate de a planifica cheltuielile financiare pentru sezon, luând în considerare toate lucrările agricole, combustibilul, semințele, îngrășămintele și produsele de protecție a plantelor.

Sistemul calculează în mod automat cât de profitabilă este cultivarea unei anumite culturi în prezent și, datorită calculelor vizualizate, înțelegeți, de exemplu, dacă ar trebui să adăugați preparate originale sau să căutați alternative, ținând cont de costurile și potențialul câmpurilor dumneavoastră.

Atunci când introduceți și calculați aceste detalii, sistemul va afișa modul în care va afecta EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite etc.).

Lucrul cu indicii satelitari trebuie să știți pe ce câmp trebuie să dați mai puțin îngrășământ și mai puține semințe.

Nu este un secret că indicii satelitari sunt necesari pentru a evalua de la distanță câmpurile dumneavoastră și ceea ce se întâmplă pe acestea în timp real. Puteți evalua potențialul câmpului direct din biroului dvs, ceea ce vă va permite să ajustați ratele de însămânțare și ratele de fertilizare pe câmpurile dvs. 

Există unele câmpuri care sunt de-a dreptul rele. Ar trebui să reduceți norma de semințe pe astfel de câmpuri, pentru că sunt doar bani pierduți.

Trebuie să fiți în măsură să evaluați de ce este capabil câmpul dumneavoastră și puteți face acest lucru comparând diferiți indici satelitari într-o singură pagină.

De asemenea, puteți vedea și înțelege cum vegetează culturile în primele faze de creștere, dacă undeva în câmp plantele nu au răsărit, aveți posibilitatea de a reacționa rapid la situație și de a reînsămânța, astfel încât să nu pierdeți recolta de pe această suprafață de teren.

Acestea sunt doar câteva exemple de utilizare a acestor analize. În sistem puteți analiza în ansamblu trei indici de vegetație în perioade diferite, precum și un indice care arată umiditatea plantelor, inundațiile din câmpuri, condițiile solului înainte de semănat și, foarte important, relieful. 

Pentru a conecta această analiză este suficient doar să aveți contururile terenurilor, care sunt de obicei furnizate de compania însăși, conectarea indicilor nu durează mai mult de o zi și puteți evalua câmpurile imediat nu numai în contextul zilei de astăzi, dar și în contextul anilor trecuții.

Feudal.FMS oferă instruire gratuită cu privire la modul de utilizare a indicilor satelitari, monitorizarea utilajelor, fișe tehnologice și îl însoțește pe fermier de la început până când este sigur că poate utiliza singur sistemul, astfel încât întreprinderea poate obține randamente mai mari, reducând în același timp costurile.

Pentru o consultație gratuită, lăsați o solicitare pe site folosind acest link sau la numărul de telefon +373 780 37 524.

Andrei Demianovici
Andrei Demianovicihttps://feudal.md
Fondator Feudal.md. Expert în domeniul managementului terenurilor și al activelor întreprinderilor agricole

Citește și ›

Advertoriale