miercuri, 25 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFeudal a lansat un sistem cuprinzător de management al afacerii agricole: soluții simple -...

Feudal a lansat un sistem cuprinzător de management al afacerii agricole: soluții simple – pentru creșterea eficienței

Recomandate

Compania Feudal, care a făcut recent disponibil pentru fermierii moldoveni sistemul de contabilitate bancară funciară Feudal.md, lansează pe piață un nou produs – sistemul de management al întreprinderii Feodal FMS, care se bazează pe analiza datelor prin satelit, urmărirea echipamentelor, monitorizarea vremii și planificarea lucrărilor.

Serviciul acum este disponibil pentru 60 de cenți pe hectar pentru a sprijini fermierii în timpul crizei. Compania promite că sistemul va schimba complet ideea de gestionare a unei afaceri agricole, va simplifica viața fermierilor și, cel mai important, va oferi un instrument de creștere a eficienței, mai ales pe timp de criză.

Redactorii au discutat cu Andrei Demianovici, fondatorul Feodal, și au întrebat care este avantajul sistemului Feodal FMS, ce oferă fermierilor și cum va ajuta la creșterea veniturilor lor în vremuri dificile.

Andrei Demianovici, fondatorul Feodal

Andrei, spune-ne cum a apărut ideea creării sistemului Feodal FMS?

„După cum știți, acum 3 ani am creat un sistem de contabilitate bancară funciară și am intrat cu el pe piața ucraineană, iar în toamnă am venit cu această soluție la fermierii moldoveni. După ce am văzut ce fel de răspuns are sistemul din partea clienților noștri, care doreau să țină nu doar contabilitatea terenurilor aflate în gestiune, ci și să monitorizeze toate procesele, ne-am convins, că trebuie să continuăm în această direcție. A fost în puterea noastră să creăm un sistem integrat de management al întreprinderii care să fie un asistent universal pentru manager, să ofere acces la informații ample și structurate despre întreprindere (care nu vor trebui introduse manual), dar, în același timp, să fie cât mai simplu și accesibil pentru utilizator. Așa s-a născut ideea, iar eu echipa mea i-am dat viață, iar acum ne prezentăm pe piață munca noastră”.

Ce oferă Feodal FMS fermierului?

„Monitorizare prin satelit și meteorologică, controlul online al funcționării echipamentelor și al calității operațiunilor, planificarea operațiunilor agricole etc. De fapt, utilizatorul, folosind senzori GPS și imagini prin satelit, va putea controla procesele de lucru, de exemplu, modul în care se desfășoară semănatul sau recoltarea. Utilizatorul va avea acces la toate analizele pentru întreprindere – consumul de combustibil, pierderile în timpul recoltării, încălcările în implementarea operațiunilor agricole și așa mai departe. Dar, în același timp, sistemul este ușor de utilizat, iar acest lucru este important.

Chiar și la începuturi, după analizarea pieței, am stabilit, că sunt multe soluții digitale destinate fermierilor, dar majoritatea erau complicate, neînțelese, dar nefiind complexe, totale. Prin urmare, ne-am stabilit obiectivul de a crea o astfel de funcționalitate pe care orice fermier, cu orice nivel de competență ce ține de tehnologiile moderne, o va înțelege.

Cu o funcționalitate atât de extinsă, este dificil să ne imaginăm un sistem ușor de utilizat. Cum ați reușit să obțineți astfel de indicatori?

„Prin automatizarea volumului maxim de procese. Investim în dezvoltarea de soluții de sistem automatizat, îl învățăm să gândească și să vadă lucruri evidente, fără a forța utilizatorul să introducă manual date pe termen scurt”.

Poți explica cu un exemplu?

„Desigur. De exemplu, de ce să introduceți manual date în sistem despre unde va merge un anumit tractor astăzi, dacă sistemul îl vede de fapt datorită datelor de navigare GPS? Mereu echipamentul va demonstra lucrările ce se desfășoară în teren, iar forțarea unui agronom sau a unui logistician să introducă datele despre mișcarea unui tractor sau a unei combine este un absurd. Excludem această absurditate. Sistemul nostru FMS în această direcție este automatizat la maximum – de la amplasarea tractorului și lucru în teren până la finalizarea operațiunilor, calcularea volumelor anulate și așa mai departe.

Ne străduim să salvăm clientul de tabele cu coloane și rânduri nesfârșite. În schimb, îi oferim o vizualizare specifică cu informații accentuate de care are nevoie managerul în momentul luării deciziilor. Și, dacă este necesar, el poate oricând transmite toate datele sub formă de tabele. Scopul nostru este de a oferi informațiile necesare cât mai simplu posibil, într-un minim de clickuri”.

Cum rămâne cu sistemul de cartare funciară? Există posibilitatea de a le combina?

„Da, sunt, în același sistem, doar în elemente de meniu diferite. Un element de meniu este „banca de teren”, al doilea element sunt „câmpurile”, apoi „echipamentul”, etc. Acesta este un sistem bazat pe principiul unui constructor. De exemplu, avem integrare cu John Deere. În calitate de client al acestei companii, utilizatorul poate primi date online în Feodal FMS. Am făcut totul pentru ca fermierii să poată integra datele dintr-un sistem în altul și, dacă dorește, să le folosească în paralel”.

Primii utilizatori ai sistemului Feodal FMS au fost clienții Feudal.md?

„Da, dar operăm mai larg și suntem deschiși către întreaga piață. În primul rând, sistemul este destinat fermierilor mijlocii. Când am studiat această piață, am văzut că mulți percep astfel de sisteme ca pe ceva complicat și foarte scump, disponibil doar pentru marii producători agricoli. Mulți, imaginându-și un astfel de sistem, cred că mai au nevoie de încă 2 oameni pentru a lucra cu el. Acest lucru este absurd. Am vrut să risipesc acest mit și să creez cel mai simplu și mai automatizat sistem. Ca urmare, cu setarea corectă a sistemului Feodal FMS (noi facem acest lucru), un logistician obișnuit sau un alt angajat al întreprinderii va putea lucra în el, combinând aceste sarcini cu altele fără probleme”.

Fermierii trec prin momente grele chiar acum. Din cauza secetei și a reducerii recoltei în sezonul trecut, producătorii agricoli nu riscă să investească în dezvoltarea întreprinderii, pur și simplu nu există fonduri suplimentare. Nu vezi riscuri pentru tine aici?

„De fapt, sistemul nostru este exact ceea ce va ajuta fermierul să stea pe picioare, să optimizeze costurile, să elimine erorile și pierderile tehnice și să folosească cât mai eficient fiecare centimetru de sol. Iată un exemplu simplu pentru tine. Fermierul se pregătește să aplice erbicidul cu substanța activă Desmedifan, dar nu a măsurat pH-ul. Cu toate acestea, există un erbicid care la un pH de 8 sau mai mult are un timp de semidezintegrare de 12 minute. Adică, fermierul a amestecat fertilizantul, dar nu a avut timp nici măcar să pornească tractorul, când erbicidul s-a dezintegrat deja pe jumătate. Doar pentru că nu a măsurat pH-ul apei.

Oferim o soluție la aceasta – un instrument pentru o muncă eficientă – aplicarea corectă a tratamentelor, controlul pH-ului apei, temperatura de aplicare, viteza de recoltare. Fermierul înțelege că banii lui sunt repartizați corect în fiecare dintre aceste etape de lucru. Și aceasta înseamnă dezvoltarea întreprinderii, un nou tractor, tehnică sau noi tehnologii. În plus, am decis să oferim fermierului acest sistem la un cost pentru primul an de utilizare de doar 60 de cenți pe hectar. Am făcut această reducere având în vedere criza”.

Să analizăm mai detaliat opțiunile sistemului Feodal FMS. Care dintre ele sunt cele mai importante în opinia dumneavoastră?

„În primul rând, acestea sunt analiza prin satelit și controlul vremii. Acestea sunt cele mai ușoare puncte de intrare în analiza managementului întreprinderii, deoarece nu necesită investiții suplimentare de capital și instruire îndelungată. Tot ceea ce este necesar este o înțelegere și afișare funcțională a datelor. În acest bloc, oferim un set de indici pentru analiză, în special, indicatorii de vegetație, stresul hidric al plantelor, inundațiile în câmp și relief.

Fiecare dintre acești indici este bun, dar în mod individual ei nu fac posibil să vedeți situația în întregime. Dar un rezumat al datelor tuturor indicilor și, desigur, relieful oferă deja o imagine clară. În sistemul nostru, relieful reprezintă poze radar ale suprafeței pământului, care ne permit să evaluăm relieful real al terenului”.

De ce este atât de important?

„Dacă există un loc cu probleme pe câmp, atunci acesta nu este întotdeauna o consecință a stării solului sau a muncii slabe a operatorului mașinii. Cauza poate fi neregularitățile reliefului – eroziunea elementară cauzată de apă, care duce la spălarea solului și a îngrășămintelor din el. Având datele despre teren, fermierul va vedea acest lucru, va analiza, va înțelege relațiile cauză-efect și va lua deciziile corecte. Va introduce în sol mai puțin azot în acest loc, de exemplu. Înțelegerea topografiei câmpului este primul pas către aplicarea diferențială și agricultura de precizie”.

De unde ai aceste date?

„Datele sunt furnizate de serviciul GeoPard. În special, oferă analize care descriu modelele istorice și sezoniere ale dezvoltării culturilor în câmp, permițându-vă să înțelegeți mai bine câmpul și să luați decizii în zonele potrivite la momentul potrivit”.

Ce spui de datele meteo?

„Pe un tablou de bord convenabil, utilizatorul selectează widget-urile necesare și primește informațiile necesare. Acest lucru oferă fermierului capacitatea de a analiza vremea și de a lua decizii cu privire la aplicarea îngrășămintelor și a produselor de protecție a plantelor. Pentru a verifica dacă, în condiții meteorologice adecvate, angajații săi au acoperit cererea sau pur și simplu au aruncat banii în vânt, deoarece era +28℃ și produsul pur și simplu nu a funcționat. O astfel de înțelegere elementară a vremii vă permite deja să vă gestionați întreprinderea mai eficient și să economisiți bani. Voi adăuga că sistemul va anunța utilizatorul și despre temperaturile de vârf sau stres ale aerului”.

Ați menționat și echipamentele de monitorizare.

„Da, acest bloc arată prezența echipamentelor în sistem și participarea acestuia la procesele de lucru. După cum am menționat deja, nu suntem susținători ai planificării pe termen scurt, așa că am automatizat complet acest bloc. Sistemul creează o zonă tampon în jurul câmpurilor. Și prin modul în care echipamentul se deplasează prin aceste zone și pe teren, sistemul înțelege ce proces are loc – trecerea, recoltarea sau parcarea utilajelor agricole. De asemenea, sistemul colectează și procesează date despre viteza vehiculului. Analizând aceste date, clientul are ocazia să vadă cum tractoristul se comportă cu utilajul, dacă utilajul închiriat lucrează la recoltare sau pierde timpul pe câmp”.

Sistemul prevede posibilitatea obținerii de informații despre unități și șoferi de pe cardurile angajaților, precum și introducerea informațiilor de către dispecer asupra lucrării în teren generate de algoritm.

Sistemul este deja disponibil fermierilor moldoveni?

„Sistemul este deja disponibil fermierilor moldoveni. În viitorul apropiat vom lansa blocuri și funcții suplimentare, care vor fi actualizate pentru utilizatori, indiferent de data abonamentului”.

Pentru a beneficia de avantajele sistemului, sunati la tel. +373 780 37 524 sau accesați acest link.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale