‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 24 mai, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUnul dintre cei mai mari traderi de pe piaţa cerealelor vrea să preia un...

Unul dintre cei mai mari traderi de pe piaţa cerealelor vrea să preia un concurent

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Consiliul Concurenței anunță că analizează operațiunea de concentrare economică ce urmează a se realiza prin achiziționarea cotei-părți în mărime de 100% din capitalul social al firmei Biz-Agro SRL din Cupcini, Edineț, de către Petru Bichir, asociat unic al Agro-Nova Prim SRL, notează mold-street.com.

Deşi sunt firme puţin cunoscute, tranzacția atrage atenția prin faptul că implică două companii, ce sunt printre cei mai mari traderi de cereale şi oleaginoase din Republica Moldova.

„În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu mediul concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată, în conformitate cu Legea concurenţei nr. 183 din 11.07.2012 şi Regulamentul privind concentrările economice”, precizează Consiliul Concurenţei.

Totodată Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi referitor la modul în care concentrarea economică notificată, afectează sau poate afecta concurenţa de pe piaţa dată.

Petru Bichir, administrator şi unic asociat al Agro-Nova Prim SRL a refuzat să discute cu mold-street.com, la acest subiect, invocând clauzele de confidenţialitate.

„Dacă aşa scrie pe pagina Consiliului Concurenţei, atunci aşa este. Eu nu am ce comenta”, ne-a spus Bichir. 

De notat că Petru Bichir, fost președinte al Consiliului Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, a devenit doi ani în urmă acţionar la Fincombank prin intermediul companiei sale Agro-Nova Prim SRL și în prezent deține un pachet de 7,88% din acțiunile băncii.

Datele statistice arată că Agro-Nova Prim SRL a avut în 2022 venituri de 1,25 miliarde lei, dublu faţă de 2021, iar profitul a urcat la 55,6 milioane lei, de 2,5 ori mai mult ca în 2021.

‹ adv ›

Prin Agro-Nova Prim SRL, Bichir deţine şi firma Nova Terminal SRL, fondată în 2022.

Cât despre Biz-Agro SRL din Cupcini, Edineţ, firma aparţine lui Eduard Hangan, dar ar fi apropiată de grupul Rusagro.

În 2022, Biz-Agro SRL a raportat venituri de aproape 892 milioane lei, de două ori şi ceva mai mult faţă de 2021, iar profitul practic s-a triplat ajungând la 60,7 milioane lei.

‹ adv ›

De notat că Biz-Agro şi Eduard Hangan deţine şi o cotă de 70% din Vinăria Ungheni.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›