FOTO: a1.ro

Fermierii descoperă tot mai încântaţi că vacile mici pot reprezenta o soluție pentru agricultura sustenabilă. „Mini-vacile” consumă mai puţin, emit mai puţine gaze nocive şi, nu în ultimul rând, carnea lor e mai gustoasa.

În Republica Moldova nu există astfel de ferme, iar afacerea cu vaci pitice ar fi destul de profitabilă. O văcuţă produce 3-8 litri de lapte pe zi, în dependenţă de rasă, plus suprafaţă necesară unei astfel de văcuţe este mult mai mică. O vacă obişnuită produce până la 20 de litri de lapte/diurnă şi necesită mult mai multă grijă. Laptele vacilor pitice se poate păstra până la 24 de ore la o temperatură de +35°C, iar un fermier poate să-şi restituie cheltuielile după câţiva ani de activitate la ferma sa.

Cele mai populare rase de vaci pitice

Vaca pitică de rasa Zebu – provine din Sri Lanka, unde este considerată sacră. Rasa este rezistentă şi nu are cerinţe speciale faţă de nutreţuri. Produce până la 3 litri de lapte pe zi, are o înălţime de 90 cm şi o masă a corpului de 80 de kilograme.

FOTO: www.thatsfarming.com

Vaca pitică Vechur – cea mai mică rasă de vaci din lume ce produce până la 4 litri de lapte pe zi. Laptele acestei vaci este considerat cel mai sănătos lapte de vacă. Înălţimea ei este de 75 cm iar masa de până la 70 de kilograme.

Vaca pitică din Yakutsk – rasa suportă foarte uşor gerurile din timpul iernii, iar laptele conţine 6-9% grăsime şi se poate obţine câte 5 litri pe zi. Aceasta are o înălţime de 100 cm şi o masa de până la 250 de kilograme.

FOTO: ferma-nasele.ru

Vaca pitică de rasa Jersey – este crescută pentru lapte, originară de pe insula Jersey. Pentru producerea unui litru de lapte se cheltuie 0,8 unitate de nutreţ. Produce până la 12 litri de lapte pe zi, are masa de 350 de kilograme iar înălţimea de până la 120 cm.

FOTO: jersey.com.au

Vaca de pluş din Iowa – este cea mai scumpă şi cea mai frumoasă rasă de vaci din lume de dimensiune mijlocie. Provine din SUA, statul Iowa. O vacă poate costa până la câteva zeci de mii de dolari. Înălţimea este de până la 135 de cm, iar masa corporală de până la 550 de kilograme.

FOTO: culturecheesemag.com

Strategii de realizare a ideii de business

  • scoaterea în vânzare a viţeilor, vacilor mici
  • întreţinerea vacilor pentru lapte

Specialiştii afirmă că înfiinţarea fermelor de vaci pitice este o afacere cu perspectivă. Rasele sunt pretabile atât pentru ferme, cât şi pentru creşterea lor în gospodării simple cu cheltuieli relativ mici.

4 COMENTARII

  1. Bună ziua .a-mi plac foarte mult animalele ,am încăpere bună pentru vite dar am nevoie de bani ca sa cumpar vaci de lapte de prasila pentru a avea un rezultat bun. Cine ar vrea sa ma ajute cu finanțele rog sa ma sunati

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here