‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 16 iunie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVeaceslav Ioniță despre sectorul bancar: Ponderea creditelor dubioase și compromise este în ascensiune

Veaceslav Ioniță despre sectorul bancar: Ponderea creditelor dubioase și compromise este în ascensiune

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Creditarea economiei se reduce, iar ponderea creditelor dubioase și compromise este în ascensiune, scrie economistul Veaceslav Ioniță pe blogul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Idis Viitorul.

„În ultimele 8 luni creditarea economiei s-a redus cu peste 3 miliarde lei de la 37,2 miliarde lei în iunie 2016 la 34,2 miliarde lei în februarie 2017. Totodată, a crescut semnificativ ponderea creditelor dubioase și compromise. De la 9,8% în iunie 2016 la 10,6% în februarie 2017”, menționează expertul.

Acesta a observat că în perioada analizată creditele dubioase și compromise au rămas la același nivel și constituie circa 3,6 miliarde lei. Potrivit lui Ioniță creditele performante ale agenților economici de bună credință care achită fără întârziere, s-au redus cu 3 miliarde lei de la 33,6 miliarde în iunie 2016 la 30,6 miliarde lei în februarie 2017.

„Altfel spus, reducerea creditării economiei are loc exclusiv ca urmare a plecării agenților economici de bună credință din sistemul bancar. Ba mai mult, cei buni de plată nu accesează credite noi. În schimb în bănci rămân doar agenții economici cu probleme, care nu-și pot onora obligațiile și nu achită în termen creditele”, susține economistul.

Veaceslav Ioniță consideră că anume din acest motiv și se înrăutățește portofoliul de credite al băncilor.

„Agenții economici buni pleacă, iar băncile rămân doar cu creditele problematice. În mod normal băncile compensează pierderile de pe urma creditelor proaste în baza profiturilor obţinute de la creditelor bune. Acum situația se complică deoarece cei buni nu mai vor să plătească pentru cei răi”, a precizat Ioniță.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›