FOTO: provincial.md

Începând cu sâmbătă, 13 octombrie, și până la sfârșitul lunii, în trei sectoare ale municipiului Chișinău vor fi deschise iarmaroace agricole unde vor fi comercializate fructe și legume direct de la producători.

Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că pentru a putea comercializa producția proprie producătorii vor trebui să prezinte un certificat eliberat de Asociația producătorilor agricoli. Totodată, aceștea vor fi scutiți de taxe și alte acte suplimentare.

„Iarmaroacele agricole vor fi organizate pe perioada lunii octombrie, în dependență de disponibilitatea timpului ne propunem ca să fie extins și pentru luna noiembrie. În perioada următoare, acestea vor fi deschise în trei locații în așa fel vom crea posibilitatea pentru fermieri ca să-și comercializeze producția direct la piață, iar pe de altă parte, consumatorii vor putea achiziționa produse la prețuri accesibile. Circa 100 de producători deja și-au confirmat disponibilitatea de a participa la prima zi de iarmaroc din această sâmbătă. Astfel, iarmaroacele vor fi amplasate în sectorul Centru (zona Telecentru, în preajma podului de la ieşire din oraş spre Ialoveni), sectorul Buiucani  (strada Ioana Radu, zona Dendrariului) şi sectorul Râşcani (strada Andrei Doga, zona Manejului)”, a precizat ministrul.

Potrivit lui Nicolae Ciubuc, aceste iarmaroace au scopul să faciliteze accesul pe piaţă a fermierilor, oferindu-le posibilitatea să-şi vândă producţia la preţuri adecvate atât pentru consumatori, cât şi pentru producători, eliminând intermediarii.

„Pentru a putea participa la iarmarocul de toamnă trebuie să fii producător, va fi solicitat doar certificatul eliberat de către Asociația producătorilor agricoli, deoarece unul dintre actorii implicați în organizarea acestor iarmaroace este Asociația. Sperăm că această experiență va fi preluată și de alte APL care vor organiza iarmaroace agricole locale”, a mai adăugat oficialul.

Amintim că, în anul curent se înregistrează o producție cu mult mai mare decât în anii precedenți, iată de ce producătorii se confruntă cu problema comercializării recoltei, în acest sens au fost propuse mai multe inițiative, una fiind organizarea iarmaroacelor de toamnă.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here