‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
33.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova a semnat la Green Week 2024 două Memorandumuri de înțelegere cu Lituania și...

Moldova a semnat la Green Week 2024 două Memorandumuri de înțelegere cu Lituania și Letonia

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La GreenWeek2024, Republica Moldova a semnat 2 Memorandumuri de înțelegere cu Lituania și Letonia.

Astfel, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii al Republicii Lituania au convenit să promoveze cooperarea în procesele de euro-integrare în agricultură, în zonele rurale, precum și în sectorul pescuitului și acvaculturii.

Acest parteneriat se va materializa prin schimbul de experiență, transferul de know-how și alte forme de asistență tehnică, având ca scop consolidarea capacităților administrative și instituționale ale Republicii Moldova.

Colaborarea va include schimbul de informații și experiență în privința mijloacelor, instrumentelor și metodelor de control și garantare a calității și siguranței produselor agricole.

De asemenea, se va pune accent pe experiența în domeniul fitosanitar și al controlului produselor de protecție a plantelor, precum și în domeniul sănătății și bunăstării animalelor, în cadrul administrării suportului Uniunii Europene și a celui național pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Totodată, se va oferi informație și consultanță referitoare la practicarea agriculturii ecologice, se va încuraja cooperarea între instituțiile de cercetare agricolă și cele de învățământ, iar relațiile comerciale agricole vor fi dezvoltate pentru promovarea exportului, participarea la expoziții comerciale, târguri și expoziții dedicate agriculturii și alimentației.

‹ adv ›

Tot astăzi, pentru consolidarea relațiilor de prietenie dintre Moldova și Letonia, s-a semnat un Memorandum de înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii al Republicii Letonia.

Acest memorandum prevede un schimb de informații privind politicile, procesele de luare a deciziilor, legislația, infrastructura și serviciile în domeniul de responsabilitate a participanților.

Cooperarea dintre cele două țări va include schimbul de experiență în procesul de aderare la Uniunea Europeană, cu accent special pe siguranța alimentară, pescuit și acvacultură, sănătatea plantelor și a solului, probleme veterinare, dezvoltarea unei agriculturi durabile și prietenoase cu mediul, domeniul bioeconomiei, învățământul superior și elaborarea de programe de studii comune, precum și cercetarea agricolă și alimentară.

‹ adv ›

De asemenea, se propune consolidarea și dezvoltarea relațiilor comerciale din agricultură și producția alimentară între Republica Letonia și Republica Moldova, facilitarea standardizării și schimbului de expertiză între laboratoarele naționale de referință.

Ambele părți au convenit să coopereze prin organizarea de vizite de consultare a experților și de studiu, programe de instruire și alte forme de cooperare benefice pentru ambele părți.

Vicepremierul Vladimir Bolea a exprimat sincere mulțumiri oficialilor din cele două țări pentru dorința lor de a stabili legături durabile și pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul său de aderare la Uniunea Europeană.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›