duminică, 23 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Nordox 75 WG - fungicid cu cel mai mare conținut de cupru metalic

VIDEO. Nordox 75 WG – fungicid cu cel mai mare conținut de cupru metalic

Recomandate

Pe piața produselor cuprice, un produs modern poate atrage atenția doar acelor fermieri care au cunoștințe aprofundate, spirit de observație corespunzător și sunt deschiși către schimbări.

La moment, produsele cuprice ale Companiei Nordox AS se situează pe cea mai înaltă și cea mai modernă treaptă a produselor cuprice de noua generație. În ultimele decenii, la baza dezvoltării producerii a stat conceptul de păstrare a proprietăților fungicide a ionului de cupru bivalent și totodată, reducerea efectului nociv de fitotoxicitate asupra plantelor, respectiv urmărindu-se prelungirea efectului de protecție a plantelor cu produsele de contact.

Deoarece cuprul bivalent posedă un efect secundar de fitotoxicitate, ideea principală de dezvoltare a fost ca cuprul să ajungă pe suprafața plantei în așa fel, ca aceasta să nu fie afectată, iar cuprul să ia formula bivalentă treptat, împiedicând astfel ciclul de viață și dezvoltare al fungilor.

Produsul Nordox 75 WG este un oxid de cupru, care conține cupru monovalent, astfel nu posedă efecte de fitotoxicitate asupra plantelor! Acesta formează pe suprafața plantei un strat-depozit de cupru, care ulterior, treptat se transformă în cupru bivalent.

Nordox 75 WG – are un conținut neglijabil de metale grele, sub cantitatea maximă admisibilă (CMA), care se încădrează rigorilor și standardelor FAO, respectiv, este un produs semnificativ diferit de alte produse cuprice.

Nordox 75 WG – este înregistrat pentru utilizare la culturile pomicole, legumicole și vița de vie.

Pe lângă proprietățile chimice revoluționare ale sale, produsul Nordox 75 WG dispune de proprietăți fizice unice, care îl evidențiază printre produse cuprice existente pe piață. Primul semn distinctiv este culoarea roșie, care constituie totodată și eticheta calității, deoarece culoarea cuprului pur este roșie.

Pe lângă culoare care garantează calitatea, mărimea granulelor substanței active și forma acestora este unică. Granulele mai mici de 1 micron deja au efect nociv asupra plantelor, iar granulele mai mari de 1 micron scad considerabil eficiența utilizării a produsului. În cazul produsului Nordox, 80 % din granule au mărimea de 1-1,2 micron.

Totodată, granule de mărime optimă se află într-o coajă rotundă și sticloasă. Datorită formei preparative unice WG, Nordox 75 WG se dizolvă rapid, fără urme de sediment și este inofensiv pentru mediu. În plus, forma preparativă, proprietățile fizice unice și valorile conținutului de pigmenți ale produsului Nordox 75 WG depășesc cu mult proprietățile produselor cuprice comercializate pe piața.

Cu siguranță, cel mai important lucru la fungicidele cuprice este conținutul de cupru metalic. Mulțimea produselor cuprice oferite pe piață au un conținut procentual diferit a substanței active – cupru metalic! Conținutul de 860 g/kg de oxid de cupru (I) în produsul Nordox 75 WG este echivalentul unui conținut de 75% de cupru metalic, ceea ce contribuie la reducerea dozei aplicate la 1 ha cu aproximativ jumătate, în comparație cu alte produse cuprice. Deci, cei care vor să achiziționeze un produs cu un conținut mare de cupru metalic pur, în loc de produse cu prețuri mai avantajoase, (dar diluate cu apă și alte substanțe), cu siguranță vor alege produsul Nordox 75 WG.

Din proprietățile unice enumerate mai sus rezultă că produsul Nordox 75 WG posedă o perioadă de protecție a plantelor mai îndelungată. Iată de ce, în țările situate în zona Ecuatorului, produsul Nordox 75 WG este cel mai căutat produs de pe piață, deoarece precipitațiile abundente efectiv „le spală ușor” pe celelalte produse cuprice. Grație acestor proprietăți, pe suprafețele tratate se formează depozite de cupru care asigură efectul de lungă durată și astfel câștigă încrederea fermierului. Aderența cuprului este foarte importantă din perspectiva numărului de tratamente și a efectului nociv asupra solului. Mai devreme sau mai târziu, cuprul pulverizat ajunge tot în sol, fapt ce are un efect dăunător, distructiv asupra microorganismelor vii. În cazul produselor cu prețuri avantajoase trebuie luate în calcul și dozele mari per hectare, respectiv și necesitatea efectuării frecvente a tratamentelor. Numărul mare de tratamente efectuate pe sezon nu doar măresc cheltuielile, dar cresc și încărcătura de cupru în sol. Acest lucru este extrem de important în cazul culturilor legumicole precum și a culturilor multianuale.

Când alegem un produs cupric, merită să luăm în calcul și alte aspecte, nu doar prețul la hectar. Nordox 75 WG este un produs cupric, autorizat și recomandat pentru utilizare în agricultura ecologică.

Recomandări de utilizare

Aplicarea la pomi fructiferi este recomandată la sfârșitul iernii și/sau primăvara devreme, fiind cele mai importante măsuri de protecția plantelor. În acest scop, Nordox 75 WG a devenit un fungicid cupric de neînlocuit, care constituie o barieră împotriva ciupercilor fitopatogene și a bacteriilor.

Pentru unele culturi pomicole cum ar fi piersicul și nectarinele, această perioadă este singurul moment în care se poate suprima ondularea frunzelor și prin urmare, este o măsură indispensabilă.

Nordox 75 WG are un spectru de acțiune foarte larg (Bășicarea frunzelor, Rapăn, Cancerul (european), Bacterioze, Fomopsis, Mana, Pătarea brună, Pătarea cafenie, Pătarea albă, Antracnoze, Fitoftoroze, Alternarioze etc.), dar și din practică se cunoaște că spectrul de acțiune al cuprului este mult mai larg, până și bolile mai puțin obișnuite ale fructelor și viței de vie.

La pomi fructiferi se aplică primăvara devreme la ieșirea din repausul vegetativ pentru combaterea formelor hibernante ale agenților patogeni. De asemenea, se recomandă toamna la căderea frunzelor, pentru diminuarea rezervei de forme rezistente și menținerea stării fitosanitare. Aplicarea lui toamna contribue la măturarea lemnului și la o mai bună rezistență la îngheț.

Acest produs îl puteți găsi în magazinele agricole sau la distribuitori. Pentru informații suplimentare apelați 069510608.
Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale