‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 23 februarie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. Producătorii din țară au început recoltarea zmeurei

VIDEO. Producătorii din țară au început recoltarea zmeurei

‹ adv ›
‹ adv ›

În satul Pocrovca din raionul Dondușeni, vestit în rândul horticultorilor prin suprafețele de zmeură cultivate, a început sezonul de recoltare a zmeurei. Potrivit producătorilor din zonă, prețul de comercializare la moment, este de 40 de lei per kilogram.

„Am început a recolta prima zmeură, este puțină, dar se vinde cu un preț bun. În fiecare an, inițial, prețul este înalt după care scade până la 5-8 lei per kilogram, astfel că nici nu ne întoarcem cheltuielile făcute. De luni, planificăm să recoltăm mult mai mult, deoarece cantitatea de fructe coapte va fi mai mare, dar deja va fi problemă cu brațele de muncă, insuficiente pe la sate”, a spus Ruslan Șerbacov, producător de zmeură din Pocrovca.

Acesta a mai adăugat că, precipitațiile căzute în ultima perioadă au favorizat dezvoltarea zmeurei și au afectat calitatea acesteia.

„Ploile au prins bine zmeurei, mai rău va fi peste câteva zile, când vor fi bune de recoltat, dar nu va avea cine să le recolteze. Acum zmeura se coace mai lent și se păstrează mai bine, dar mai apoi va fi foarte complicat cu păstrarea. Anul trecut, zmeura noastră a ajuns pe piețele din Rusia și Polonia. Rusia solicită calitate mai bună, zmeură în caserole, iar în Polonia este exportată în cutii de 8 kilograme, pentru procesare”, a adăugat producătorul.

Actualmente, în piețele din capitală zmeura este comercializată la pahar. Menționăm că, în anul 2018, în Moldova au fost înregistrate circa 900 de hectare plantate cu zmeur. Totodată, în 2018, Moldova a exportat circa 1450 tone de zmeure. 95% din recolta de zmeure exportată a fost comercializată pe piața rusă.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii