FOTO: one-blog.ru

Guvernul continuă să ignore necesităţile fermierilor, acuză Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNFM). Într-o conferinţă de presă la IPN, Cosarciuc a spus că Regulamentul privind subvenţionarea agriculturii pentru anul 2014 defavorizează micii fermieri, pentru care este dificil accesul la finanţe şi subvenţionare.

„Noi am propus ca 50 la sută din subvenţii să fie alocate micilor fermieri, care constituie 70 la sută din numărul total al celor care au afaceri în agricultură, însă guvernanţii nu au dat curs acestei iniţiative”, a subliniat preşedintele FNFM.

Valeriu Cosarciuc a mai spus că FNFM a fost activ implicată în procesul de îmbunătăţire a regulamentului, principalul scop fiind eliminarea descriminării faţă de gospodăriile ţărăneşti. Federaţia constată, cu regret, că doar o parte neînsemnată din propuneri au fost incluse în regulament.

FNFM a propus includerea asociaţiilor de economii şi împrumut printre solicitanţii cu dreptul de a beneficia de subvenţii în numele fermierilor mici, fapt ce ar facilitata accesul la finanţarea agriculturii. O altă propunere a vizat majorarea censului de vârstă pentru tinerii fermieri, până la 40 de ani. De asemena, FNFM consideră că valoarea subvenţiei pentru un beneficiar nu trebuie să depăşească 1 mln de lei, iar compensaţiile de până la 350 mii de lei trebuie să fie achitate integral.

Cosarciuc a mai spus că noul regulament încă n-a intrat în vigoare şi speră că ar putea fi amendat după întâlnirea preconizată pentru astăzi, 20 februarie, cu premierul Iurie Leancă.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here