Testul spiculețelor sterile a fost făcut în Colelia, în județul Ialomița. Fermierii invitați de către compania Aectra la o reuniune în câmp au putut vedea diferențele între grâul tratat cu produse AECTRA și un grâu care a beneficiat de tehnologia obișnuită în ferma Clubul Agricultorilor.
Prima dată s-a testat în fermă produsul Atonik
Pe cele 2.000 de hectare ale societății ialomițene, grâul ocupă un loc important. Atât de important încât în acest an, administratorii, împreună cu inginerul Ionuț Constantin, șeful de fermă, au decis să înceapă o colaborare cu compania AECTRA. Hotărârea a venit după ce în anul anterior au testat în fermă produsul Atonik cu rezultate excepționale. Astfel, cu puțin înainte de recoltat, când diferențele au putut fi observate și de către alți fermieri, la câmp s-a făcut o veritabilă analiză asupra efectelor și mai ales a contribuției pe care o au produsele din portofoliul AECTRA.
Grâul a răsărit în primăvară
În afară de aplicarea produselor de la AECTRA, tehnologia de la fermă a fost păstrată integral. Grâul din soiul Solehio a fost semănat pe 3 octombrie, în cantitate de 220 de kilograme de sămânță la hectar. Ca în majoritatea fermelor, și la Colelia, grâul a răsărit abia primăvara.
Înainte de semănat, solele au primit 150 kg de îngrășământ complex, iar pe partea de fertilizarea s-a mai completat în martie, cu 220 kg/ha de uree, apoi s-a mai venit cu încă 130 kg/ha de uree. S-au efectuat trei tratamente, dintre care primul a fost cu erbicidul Saracen Max de la Nufarm și cu fungicidul Falcon Pro de la Bayer. Al doilea tratament a fost cu fungicidul Riza de la FMC, iar a treia trecere s-a făcut cu insecticidul Lamdex de la Adama.
Schemă-cadru cu tratamente din care fermierul aplică ce are nevoie
Dan Farcaș, Director Executiv al companiei AECTRA Agrochemicals a subliniat faptul că în cadrul reuniunii din câmp au fost prezentate toate produsele ce pot fi aplicate în diferite faze ale grâului. Totuși, în funcție de nevoile fermierului, acesta poate aplica numai acele tratamente de care el are nevoie la nivelul solului și al culturii.
În cazul grâului de la Colelia, dacă pe partea de fertilizare și tratamente, toate solele au beneficiat de o tehnologie identică, diferența au făcut-o produsele din portofoliul AECTRA. Astfel, după ce primăvara s-au aplicat biostimulatorii Terra-Sorb Complex și Atonik, precum și fertilizantul foliar NH Delta, la sola de grâu s-a cunoscut vizibil efectul acestor produse. La momentul evenimentului, aproape de recoltat, diferențele cele mai mari și importante erau la nivelul spicului de grâu. Astfel, fermierii veniți din tot județul au putut compara numărul de spiculețe sterile prezente la baza spicului.
Startul culturii, ajutat de Terra-Sorb Complex
„Din portofoliul de produse al companiei AECTRA, startul tehnologic a fost reprezentat de produsul Terra-Sorb Complex. Imaginați-vă că într-un moment în care cultura abia răsărea, și imediat după răsărire, până la început de înfrățit, Terra-Sorb a furnizat plantelor aminoacizi, respectiv azot organic. În condițiile în care planta nu a avut ce să tragă din sol, pe fondul lipsei de umiditate, am furnizat pe cale foliară aminoacizii gata preparați. E un aspect foarte important încă din startul culturii”, a declarat Aurelian Palade, manager de produs în cadrul AECTRA Agrochemicals.
Comparația între grâul tratat cu AECTRA și cel netratat se vede la nivelul numărului de boabe sterile de pe fiecare spic. Dacă la tehnologia recomandată de specialiștii companiei, fermierul a reușit să aibă maximum două spiculețe sterile la baza spicului, în cazul tehnologiei clasice din fermă, media este între 3 și 5 spiculețe sterile.
„Dacă facem o analiză, deși toată schema tehnologică a contat, sunt câteva elemente tehnologice care au maximizat ceea ce vedem aici la această cultură. Aș enumera NH Delta, amândouă variantele cu Calciu și Potasiu pentru că de asemenea au reprezentat forme superioare de nutriție cu azot pentru plante. Aș puncta și aportul Atonik! Dacă examinăm numărul de spiculețe sterile de la baza spicului, în varianta netratată versus varianta tratată, se observă că în varianta netratată avem între 3 și 5 spiculețe sterile versus tehnologia AECTRA unde am maxim 2 spiculețe sterile la baza spicului. La același număr de spiculețe, pe spic se observă diferența de mărime între cele două seturi de spice, martor versus AECTRA. Acest lucru, în final, va însemna bani”, a explicat Aurelian Palade.
Un spor de producție de 700 kg/ha
În cadrul evenimentului de la Colelia, specialiștii AECTRA le-au prezentat fermierilor nu doar tehnologia aplicată în lanul respectiv de grâu dar și ce pot face în fiecare an pentru a se asigura că obțin maxim de producție de la cultura pe care o înființează. Astfel, cu aplicarea produselor recomandate de specialiștii AECTRA, în medie, la fiecare leu investit, agricultorul are un profit de minim 3 lei în plus la respectiva cultură.
„Obiectivul la grâu va fi undeva 1,3 – 1,4 grame pe spic, care să mă conducă la o producție mai mult decât satisfăcătoare. Aceasta diferență se vede în cadrul tehnologiei AECTRA. (…) Din experiențele noastre anterioare la cultura grâului și din ceea ce se observă în prezent la această cultură, ne așteptăm la un plus de producție la tehnologia AECTRA de minim 700 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă nu doar că își acoperă cheltuială cu investiția în produsele AECTRA ci va obține și un profit în care raportul investiție – venit net suplimentar va fi de cel puțin 1/3, adică la un leu investit în această tehnologie, fermierul va obține un profit de 3 roni”, a subliniat managerul de produs al companiei AECTRA.
Cu o cultură mult încercată în acest an, cu o răsărire foarte târzie a grâului de toamnă, fără vernalizare și cu tratamente întârziate din cauza ploilor, în Ialomița se vede diferența între grâul care a primit sprijin de la produsele AECTRA și cel la care nu s-a intervenit cu nimic în plus. Acest plus, unul de circa 180-200 de leila nivel de hectar va aduce în buncărul combinelor de la Colelia un bonus de 700 de kilograme de boabe. O mare parte din aceste boabe vor fi provenit din acele spiculețe care nu au rămas sterile!
NOTĂ: În Republica Moldova, produsele companiei Aectra sunt disponibile prin intermediul distribuitorului său agreat, compania BIOPROTECT SRL. Pentru alte detalii, contactati Reprezentantul Aectra – Dorin Panfili, tel.: 0 611 326 96, e-mail – [email protected].