FOTO: aggeek.net

Roboții par a fi un viitor îndepărtat? De fapt, fermele din occident sunt supraaglomerate cu atât de multe tehnologii încât roboții sunt deja lângă noi.

La moment, există mai multe companii care au făcut progrese semnificative în crearea sistemelor robotizate pentru agricultură. Aceste mașini sunt, fie în faza de testare, fie deja pe piață.

La recentul summit Yuma Ag, care a avut loc în februarie 2018, în Yuma, Arizona, au fost prezentate mai multe sisteme de acest fel. Un mare interes față de aceste tehnologii există în regiuni, cum ar fi Arizona și California, acolo unde se cultivă mai multe culturi specifice. Pentru îngrijirea acestora este nevoie de muncă manuală intensivă, iar lipsa forței de muncă în acest sector reprezintă o problemă pentru agricultori.

Și această problemă poate fi rezolvată de roboți.

Folosești Viber? Intră în grupurile noastre → HORTICULTURĂECO/BIO/ORGANICPOMUȘOAREZOOTEHNIEAPICULTURĂ

Mark Simens, specialist în mecanizarea și agricultura de precizie de la Universitatea din Arizona, a prezentat unele dintre aceste sisteme robotizate în cadrul summitului. Acestea variază de la roboți capabili să măsoare câmpurile, până la cei care pot controla buruienile prin metode mecanice sau chimice.

Agrobiznes vă prezintă în continuare top 5 sisteme robotizate din lista lui Mark.

1. Vision Robotica

Vision Robotica, cu sediul în San Diego, timp de mai mulți ani dezvoltă sisteme robotice destinate agriculturii. Această companie are deja produsele sale pe piață. Printre sistemele acestei companii sunt și așa numiții „grădinari pentru vița de vie”, care recunosc vița de vie și folosesc un braț robotizat pentru a avea grijă de plante, la fel cum o face un robot care îngrijește de salată.

Salata este adesea plantată mult mai dens decât este necesar. Și acest lucru se efectuează datorită costului ridicat al recoltei. Acest lucru asigură că domeniile vor satisface nevoile, chiar dacă există probleme cu germinarea sau boala. După ce plantele germinează, lucrătorii înlătură plantele suplimentare pentru a asigura o dezvoltare corectă.

Decimatorul automat pentru salată utilizează tehnologia de recunoaștere și apoi pulverizează un lichid special pentru a elimina lăstarii nedoriți. Acest lucru reduce cu mult munca manuală. Astfel, unul sau doi oameni pot finaliza în câteva ore, ceea ce de obicei trebuia să facă o echipă din 15 sau mai multe persoane o zi întreagă.

2. Agmechtronix

La fel ca și Vision Robotics, Agmechtronics a dezvoltat un sistem automat pentru îngrijirea salatelor. Folosind tehnologia de recunoaștere, determină numărul de plante și distanța necesară pentru acestea. Ulterior pulverizează o substanță chimică pentru a elimina plantele nedorite. Acest lucru îmbunătățește sănătatea plantelor și reduce nevoia de intervenție manuală.

Un alt avantaj al sistemelor automate este că acestea pot lucra și noaptea. Tehnologia de procesare a imaginilor din sistemul Agmechtronics permite acest lucru. Acest sistem poate fi util pentru fermele mari, deoarece de cele mai multe ori acestea trebuie să prelucreze suprafețe mari în același timp.

3. RIPPA

Robotul RIPPA a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Universitatea Sydney din Australia. Pe lângă aspectul futurist, acesta poate efectua mai multe tipuri de operațiuni pe teren. Sistemul utilizează tehnologii avansate de imagine pentru a detecta recoltele, fructele sau buruienile și apoi poate elimina mecanic plantele nedorite. De asemenea, poate stropi, de exemplu, merele în grădină, ajutând la combaterea dăunătorilor și bolilor.

4. Ecorobotix

Sistemul Ecorobotix este unical. O dronă ușoară, complet autonomă, care este reîncărcată de la soare. Acesta va lucra toată ziua pentru recunoașterea și înlăturarea buruienilor. Pentru aceasta, drona are mai multe camere și mâini care se mișcă rapid și care pulverizează o mică doză de erbicid. Este ușor de imaginat că, în viitorul apropiat, o flotă de roboți similari va fi la marginea fiecărui câmp și va menține sănătatea culturilor, fără a fi necesară administrarea de către o persoană.

5. Naio Technologies

Naio Technologies are mai mulți roboți care sunt comercializați și deja sunt disponibili pe piață. Aceștia variază ca mărime, de la un robot mic – Oz, care este foarte potrivit pentru utilizarea pe câmpuri mici sau sere, la mai mare – Dino, proiectat pentru producția la scară largă de legume. Roboții sunt complet autonomi și elimină buruienile dintre rânduri prin metode mecanice, de exemplu, plivirea.

Tehnologii uimitoare

Este uimitor modul în care a evoluat industria agricolă. De exemplu, în martie 2018, John Deere Co. a sărbătorit 100 de ani de începere a producerii tractoarelor.

Tehnologiile de precizie agricole, cum ar fi GPS și senzori de determinare automată a direcției mașinii, toate acestea au fost în mare măsură introduse în urmă cu aproximativ 15 ani.

Probabil, majoritatea oamenilor din industrie vor fi de acord că roboții au un loc în viitorul agriculturii. În curând, ne vom putem convinge cât de repede aceste sisteme vor deveni un fenomen obișnuit. Există o mulțime de oportunități pentru companiile de producere de a dezvolta tehnologii, care vor oferi soluții începând cu plantarea și menținerea stării de sănătate a culturilor, până la recoltare.

Deși, la moment, pe piață există deja astfel de sisteme robotizate, acestea reprezintă doar vârful aisbergului.

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here