Piața din vest este crucială pentru comerțul moldovenesc în condițiile în care aduce schimbări calitative și asigură stabilitate pentru businessul moldovenesc la livrarea mărfurilor și produselor. În comerțul internațional al republicii Moldova au apărut semnale bune comparativ cu anii precedenți când se atesta o stagnare sau o schimbare puțin vizibilă. Este opinia exprimată la emisiunea „15 minute de realism economic” de către directorul de programe de la IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.
Toate restricțiile instituite de Federația Rusă din 2013 încoace au influențat activitatea businessului și a acumulărilor la buget. Astfel, după semnarea Acordului de Liber Schimb au început să apară rezultate privind diversificarea exporturilor și a importurilor spre alte piețe sau din alte piețe.
„În 2017, nivelul exporturilor arată că se poate de livrat mărfuri și produse în state din UE, și nu numai, doar în CSI. O creștere anuală de 17% a livrărilor de mărfuri și produse în UE creează un tablou favorabil pentru businessul moldovenesc. La importuri a fost înregistrată o creștere de 20%. Un rezultat remarcabil ca urmare a eficienței Serviciului Vamal”, a explicat Chivriga.
Referindu-se la Acordul de Liber Schimb cu Turcia, care a intrat în vigoare în anul 2016, directorul de programe a spus că unele voci afirmau că va fi o avalanșă a mărfurilor și produselor din Turcia, dar creșterea a fost de doar 10% în timp ce exporturile s-au majorat cu 1,6 ori în 2017 față de 2016. Observăm doar beneficii de pe seama liberalizării comerțului.
În același timp, România a devenit partenerul comercial cu cea mai mare pondere în comerțul moldovenesc și a devansat Rusia, cu mult, care acum câțiva ani era principalul partener comercial. În urma României sunt Italia și Germania, care arată stabilitate în comerțul cu Republica Moldova. De cealaltă parte, statele din CSI deși au înregistrat o majorare a comerțului întreprind puține măsuri pentru impulsionarea relațiilor comerciale.
„Serviciul Vamal joacă un rol important în impulsionarea comerțului. Sunt sesizabile eforturile de armonizare a legislației, care este mai simplă, racordată la reglementare, dar nu la impunerea barierelor. Acest lucru apropie businessul de instituțiile statului. Or, apariția unor puncte comune de control la frontiera de vest și est va diminua din complexitatea procedurilor de export și a timpului pe care-l pierd agenții economici în vamă”, a specificat Chivriga.
În concluzie, directorul de programe a menționat că odată cu schimbarea legislației apar schimbări calitative și în ceea ce privește standardizarea. În 2017 peste 16 mi de standarde au fost preluate – o schimbare calitativă, care le elimină pe cele vechi moștenite din URSS și asigură businessul moldovenesc cu piețe competitive.
Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.
Comentarii