‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. Viticultorii din raionul Căușeni sunt în culmea disperării. Zeci de tone de struguri...

VIDEO. Viticultorii din raionul Căușeni sunt în culmea disperării. Zeci de tone de struguri afectați de mucegai riscă să fie aruncați

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La mijloc de octombrie viile din raionul Căușeni sunt doldora de struguri. Deși ar fi trebuit să finiseze de mult recoltarea poamei, viticultorii riscă să o lase pe butuc, sau să o arunce. Problema a apărut la soiul Moldova care a fost afectat de ploile din septembrie, iar din această cauză nimeni nu vrea să-i achiziționeze. La moment prețul unui kg de struguri Moldova în piețile din raionul Căușeni se vinde cu 2 lei, transmite postul local de televiziune Studio-L.

Dumitru Suvac din satul Tănătari are o plantație de 60 de ari cu viță de vie de soi Moldova. Bărbatul afirmă că în fiecare an recolta în jur de 12 tone struguri, marea majoritate dintre care era exportată în Rusia. În urma unei ploi din luna septembrie bobițele au crăpat, în strugure a ieșit mucegaiul, iar toată plantația s-a îmbolnăvit. Bărbatul afirmă că a fost și la piață, și pe la fabricile de vinuri dar nimeni nu are nevoie de strugurii lui. Acesta a adunat poloboace de pe la rudele din sat și a zdrobit vreo trei tone de vin, ce va face cu el însă nu știe. Acesta afirmă că în vie îl mai așteaptă vreo 12 tone de struguri care însă vor fi și ei îngropați în pământ.

Viticultorii sunt în culmea disperării. Primarul satului spune că în aceste condiții riscăm ca în câțiva ani viile din regiune să se transforme în pârloage. Direcția Agricultură și alimentație a raionului Căușeni afirmă că problema este una destul de mare și afectează toți producătorii din raion. Aceștia afirmă că la moment conducerea raionului duce negocieri cu fabricile de vinuri din regiune pentru a achiziționa acești struguri.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›