‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViermele merelor (Cydia pomonella) - simptome, tratament

Viermele merelor (Cydia pomonella) – simptome, tratament

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Viermele merelor (Cydia pomonella) este un dăunător care, în cazul în care nu se utilizează strategii de combatere la timp, poate afecta esențial calitatea fructelor.

Larvele insectei atacă fructele la mai multe culturi producând pagube importante în livezi și grădini.

Larvele de Cydia pomonella, care sunt carpofage (se hrănesc cu fructe), de culoare albicioasă, cu capul închis la culoare și, odată cu creșterea devin gălbui și în final roz.

Lungimea larvelor este de aproximativ 15-20 mm. Adulții sunt fluturi cu aripile anterioare de culoare închisă, anvergura aripilor de 15-22 mm. Marginile aripilor au franjuri.

Cydia pomonella – insectă adultă; Sursă: antropocene.it

Simptome de atac ale viermelui merelor

Dăunătorul sapă galerii în fructe, lăsând urme de hrană și excremente.

Ouăle sunt depuse de către fluturi direct pe fructe sau pe ambele părți ale frunzelor din apropierea fructelor. Acestea sunt vizibile:

‹ adv ›

Când atacă viermele merelor fructele

Precum am menționat, viermele merelor atacă fructele producând daune importante. În condițiile țării, viermele merelor dezvoltă două generații pe an (poate dezvolta și trei generații în cazul în care toamna este lungă și caldă), astfel, atacul poate fi observat:

  • la apariția larvelor din prima generație (aproximativ când fructele au diametrul de 1,5 cm). Acestea pătrund în fruct prin zona codiței sau a caliciului pentru a consuma semințele, apoi, trece la următorul fruct.
  • la apariția larvelor din a doua generație (în funcție de soi, fructele se află aproximativ în faza de pârgă sau deja sunt coapte). Calendaristic, perioada atacului ar coincide cu ultima decadă a lunii iulie până la prima jumătate a lunii august.

La atacul larvelor din prima generație fructele nu se mai dezvoltă și cad pe sol, la atacul larvelor din a doua generație fructele devin porți deschise pentru atacul bolilor produse de ciuperci.

Larva matură iernează protejată de un cocon mătăsos sub scoarța pomilor sau sub frunze.

‹ adv ›

Când se fac tratamentele contra viermelui merelor

Tratamentele se fac în funcție de numărul prezent de dăunători în livezi. Pentru a determina prezența acestora în livezi și dacă fluturii au depășit pragul economic de dăunare, se utilizează capcane cu feromoni.

Feromonii din capcane atrag fluturii masculi, astfel este întreruptă împerecherea acestora cu femelele.

Capcanele cu feromoni se recomandă a fi instalate în livezile de măr la începutul lunii mai, fiind utilizate până la sfârșitul lunii august.

Acestea se agață pe ramuri orizontale ale pomilor la o înălțime de 1,5 – 2 m de sol (aproximativ zona fructelor), astfel încât să fie ferite de razele solare.

În capcana cu garnitura adezivă este plasată momeala care conține feromon. Evaporându-se continuu, atrage fluturii  viermelui merelor în capcană. Fiecare capcană se verifică o dată la 2-3 zile.

Pentru a monitoriza dăunătorul, specialiștii recomandă instalarea a aproximativ 4 capcane per hectar. Dacă timp de o săptămână în capcane au fost capturați 3-4 fluturi se fac tratamente pentru a combate prima generație (lunile mai-iunie).

Citește și despre Viermele cireșelor: când se fac tratamente pentru combatere.

Pentru a combate generația a doua (lunile iulie-august), se fac tratamente în cazul în care timp de o săptămână de pe un hectar au fost capturați 2-3 fluturi în capcane.

Utilizate în scop de captare în masă a Cydia pomonella, producătorii recomandă instalarea a până la 20 de capcane cu feromoni la hectar.

Ținând cont de numărul dăunătorilor depistați, tratamentele se fac în fenofazele de căderea a petalelor și legare a fructelor (fruct cât o alună, fruct cât o nucă).

Pentru combaterea generației a doua, tratamente se fac în perioada a treia decadă a lunii iulie, 15 august.

Tratamentele se realizează respectând intervalul de așteptare și alternând produsele. Eficiente sunt produsele ce conțin substanța activă: lamda-cihalotrin, benzoat de emamectin, deltametrin și altele.

În agricultura ecologică, pentru combaterea viermelui merelor se utilizează produse pe bază de virusul granulozei.

Totodată, pot fi utilizate produse ce conțin bacteria Bacillus thuringiensis subspecia kurstaki sau spinosad (bacteria Saccharopolyspora spinosae).

Important, consultați-vă cu specialiștii înainte de a aplica un produs și respectați normele indicate pe ambalaj.

Citește și despre Păduchele lânos – cauza apariției „pufului alb” pe pomi.

‹ adv ›

2 Comentarii

    • Denumirile comerciale a produselor ce conțin substanțele active menționate le găsiți în orice magazin de inputuri agricole. Totodată, puteți consulta registrul de stat al produselor de uz fitosanitar și fertilizanților pentru a afla toate denumirile comerciale ale substanțelor active indicate.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›