‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExportul alcoolului moldovenesc: creșteri triple pentru livrări în Ucraina

Exportul alcoolului moldovenesc: creșteri triple pentru livrări în Ucraina

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În primele nouă luni ale anului 2023, exportul total de alcool etilic și băuturi alcoolice din Republica Moldova a constituit 157,23 milioane de dolari, în creștere cu 7,6%, față de aceeași perioadă din 2022.

Cota alcoolului în totalul exporturilor de bunuri, însă, este de doar 6%, mai mică decât a uleiului vegetal, notează mold-street.com.

Evoluția respectivă s-a datorat în special majorării, de circa trei ori, a exporturilor de băuturi alcoolice pe piața Ucrainei, arată date statistice publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Trei ţări, circa 50% din exporturi

Datele relevă că exporturile sunt concentrate pe trei țări: Belarus, România și Ucraina, unde au ajuns circa jumătate din livrările de alcool din Republica Moldova în primele trei trimestre ale anului 2023.

Cel mai tare au crescut livrările în Ucraina – de circa trei ori, urcând la 24,23 milioane de dolari, comparativ 8,95 milioane de dolari în aceeași perioadă din 2022.

Astfel cu o cotă de circa 15% din totalul exporturilor, Ucraina a devenit a treia piață de desfacere pentru alcoolul moldovenesc.

‹ adv ›

Principala piaţă de desfacere rămâne Belarus cu o cotă de circa 18%, exporturile (în special de vin în vrac) pe această piață, crescând în 9 luni ale 2023, cu circa 28%, iar pe locul doi se află România, cu o cotă de 16%, exporturile crescând cu circa 20%.

Rusia, coboară pe locul 12

Datele publicate de BNM relevă că pe locul patru în topul piețelor de desfacere a urcat Georgia, unde au fost exportate băuturi alcoolice de 9,11 milioane de dolari.

Potrivit presei din Rusia, Georgia este unul dintre principalii furnizori de vinuri pe piața rusească și datorită reexportului de vin moldovenesc, care ajunge în vrac în această țară și unde este ambalat și vândut ca vin georgian sau din regiunea Abhazia.

‹ adv ›

Exporturile pe piața din Polonia, care în 2022 era a treia piață de desfacere pentru alcoolul moldovenesc, au scăzut de aproape două ori şi în consecinţă ea a coborât pe locul cinci.

Rusia se află abia pe locul 12 în clasamentul piețelor de desfacere cu o cotă de 2%, practic la același nivel cu Bulgaria şi Turcia.

Aici mai putem menţiona creşterea de aproape două ori a exporturilor de alcool pe piaţa Ţărilor de Jos şi mai ales pe cea a Franţei.

Exportul de alcool, mai mic decât cele de ulei de floarea-soarelui

În exportul de băuturi alcoolice, cota ce mai mare este deținută de vinurile din struguri proaspeți – circa 61,4% (96,53 milioane de dolari), exporturile crescând în nouă luni ale anului 2023 cu circa 10%, față de aceeași perioadă din 2022.

În acelaşi timp exporturile de alcool etilic nedenaturat (sub 80%) au crescut de aproape două ori, până la 38,9 milioane de dolari sau 24,7% din total, în timp ce livrările de alcool etilic nedenaturat (min 80%), s-au redus de aproape două ori şi au constituit circa 17,7 milioane de dolari, sau 11,2%.

De notat că băuturile alcoolice au avut în primele nouă luni ale anului 2023 o cotă de circa 13% din exporturile de produse agrolimentare şi de doar 6,3% din totalul exporturilor de bunuri din Moldova, fiind mai mici cu 3% decât exporturile de fructe și nuci şi cu circa 20% – decât cele de ulei de floarea soarelui.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›