‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRepublica Moldova are nevoie de un alt sistem de dezvoltare a economiei

Republica Moldova are nevoie de un alt sistem de dezvoltare a economiei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Modelul actual de dezvoltare a economiei din Republica Moldova este bazat pe deservirea consumului intern, care este alimentat în mare măsură de migraţie şi remitenţe. Acest model nu mai este actual pentru țara noastră, dat fiind faptul că remitenţele scad, iar migraţia se transformă în imigraţie cu toate consecinţele de rigoare, afirmă economistul IDIS Viitorul Ion Butmalai în revista „Bugete fără secrete. Date. Analize. Politici”, editată de aceasta organizație. În continuare puteți să citiți textul economistului fără modificări.

Republica Moldova are nevoie de schimbarea modelul actual cu altul bazat pe creştere economică incluzivă, prin dezvoltarea sustenabilă şi uniformă care include toate categoriile de populaţie şi acoperă tot teritoriul ţării.

Luând în considerare faptul că statul percepe la momentul actual mediul de afaceri mai mult ca un contribuabil și nu ca un partener de dezvoltare econimică și socială a țării, am încercat să creăm acel instrument cu privire la competitivitatea raioanelor din R. Moldova care ar putea fi folosit în procesul decizional de mediul de afaceri și publicul interesat. Prin intermediul acestuia va fi posibilă evaluarea impactului politicilor publice.

‹ adv ›

Factorii care creează diferențele în dezvoltarea regiunilor sunt forța de muncă, inovațiile, gradul de urbanizare și investițiile publice. Activitatea economică este concentrată în centrul țării și în special în municipiul Chișinău, dar și în alte regiuni unde au fost create ZEL-uri, care pot fi considerate punct de creștere economică. Condițiile actuale în care mediul de afaceri își desfășoară activitatea se caracterizează prin corupție sistemică, calitatea proastă a infrastructurii, costuri mari de tranzacționare, concurență neloială și economie informală. Toți acești factori scad entuziasmul oamenilor de afaceri de a-și dezvolta ideile pe o perioadă mai mare de timp. Drept rezultat, decalajul în dezvoltarea sectorului privat în mediul urban și cel rural este unul substanțial.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›