Pregătirile pentru noua campanie de semănat încep cu mai multe provocări, atât în contextul prețurilor inputurilor, cât și din cauza condițiilor climaterice tot mai problematice pentru producerea culturilor.
Orice lucrare realizată incorect sau fără a respecta perioada optimă, influențează viitoarea recoltă.
În acest context, compania Imexagro a organizat o serie de seminare pe parcursul săptămânii trecute în diferite regiuni ale țării, prezentând recomandări valoroase la creșterea culturilor de rapiță și grâu de toamnă.
Per total, la seminare au participat peste 250 de fermieri din țară.
O atenție sporită a fost oferită noilor produse de protecție a plantelor, dar și fertilizanților performanți, ce ar asigura nutriția plantelor pe o perioadă mai lungă de timp.
Despre tehnologia culturii de rapiță și grâului de toamnă, prezentând cele mai des întâlnite greșeli și recomandări pentru evitarea acestora, a vorbit mai multe Ghenadie Covaliov, specialist marketing în cadrul companiei.
Pentru cultura de rapiță, expertul a menționat următoarele aspecte agrotehnice ce deseori sunt neglijate:
- pregătirea necalitativă a solului, patul germinativ neuniform – plantele răsărite neuniform, care au depășit faza optimă sau sunt subdezvoltate nu vor ierna corespunzător;
- încorporarea prea adâncă a semințelor – plantele răsar mai greu, coletul este întins, șansele de iernare sunt reduse (optim 2-3 cm);
- încorporare slabă a paielor, resturilor culturii premergătoare – plantulele de rapiță nimerind în astfel de sol se alungesc, se dezvoltă neuniform. Paiele consumă mai mult azot și umiditate pentru descompunere;
- depășirea normei de semințe – o cultură prea densă iernează slab, iar primăvara înfrățește prost. Tulpinile sunt subțiri, se pot pătuli. Recomandat la hibrizi: 40 până la 60 buc/m², soiuri: 80–100 buc/m²;
- încălcarea termenului de semănat – rapița se seamănă cu 95-110 zile înainte de debutul perioadei de îngheț, adică în a II-a – a III-a decadă a lunii august;
- administrarea excesivă a îngrășămintelor cu azot toamna – plantele cresc excesiv, iernează slab;
- controlul ineficient al buruienilor:
- Până la răsărirea plantelor (BBCH 00) este recomandat erbicidul Tornado 500.
- În faza de 4-5 frunze (BBCH 14-15): Global+Bioton.
- În perioada de vegetație (BBCH 10-50): Galion+Bioton, urmat de Galion+Astok+Bioton, apoi Miura, Pantera, apoi Slash (BBCH 30-50).
8. controlul dăunătorilor:
- purici cruciferi – recomandate insecticidele Orfeu, Braik, Sămpai, Sumi-alpha.
- viespea rapiței, gărgărița tulpinilor de rapiță, țânțarul silicvelor – Organsa.
- gândacul lucios – Vamp.
- molia verzei – Organsa, Delegate, benzoat de emamectin.
În portofoiul companiei pentru noul sezon sunt disponibili hibrizii de rapiță: PT 303, PT 298, PT 275, PT 264, PT 200 CL.
Pentru cultura grâului au fost menționate următoarele recomandări:
9. realizarea obligatorie a tratamentului semințelor. În acest sens, au fost recomandate produsele: Daimond Elit – fungicid sistemic cu trei substanțe active, care controlează un spectru mare de boli atât din interiorul semințelor, cât și din sol; Oplot Trio – produs sistemic cu trei componente care conține strobilurină cu efect de stimulare a creșterii; Orfeu – insecticid sistemic pentru tratamentul semințelor.
10. combaterea la timp a buruienilor în perioada de toamnă la cultura grâului specialiștii Imexagro recomandă aplicarea produselor în fenofaza BBCH 12-21, iar buruienile să aibă 2-3 frunze. Erbicidele incluse în portofoliu: Status Grand, Plugger, Citadel.
În perioada de toamnă nu trebuie neglijate nici tratamentele de protecție a culturii împotriva bolilor, recomandându-se aplicarea produselor cum ar fi fungicidul Oscar Pro.
Producătorii prezenți la eveniment au menționat că seminarele organizate eficient au un aport deosebit în creșterea corectă a culturilor și apreciază în acest sens implicarea specialiștilor Imexagro: