O bună parte din produsele admise spre utilizare în combaterea bolilor provocate de ciuperci în agricultura ecologică conțin în substanța activă cupru, fie vorbim de sulfat de cupru sau oxiclorură de cupru. Renumita mixtură, cu o eficiență înaltă în combaterea fungicilor – Zeama bordoleză, a ajuns să fie unul dintre cele mai utilizate produse, dar puțini cunosc în ce cantități este admisă aceasta spre utilizare. Todiraș Vladimir, doctor habilitat în biologie, ne-a oferit mai multe detalii la acest capitol.
„Cantitatea maxim admisă de cupru per hectar este de 6 kilograme pe an, însă acesta se mai conține în îngrășăminte și alte produse aplicate plantelor. Deci, trebuie să țineți cont de tot ceea ce administrați solului pentru a nu depăși cantitatea admisă. Pentru fiecare produs de uz fitosanitar de comerț, admis în agricultura ecologică, cantitatea de cupru ce se conține este indicată pe etichetă. Iar dacă vorbim de zeama bordoleză, ce poate fi produsă în condiții de casă (concentrația maxim admisă este de 2% sulfat de cupru), această poate fi aplicată pe plante de 1-2 ori pe sezon, în dependență de concentrație, altfel metoda nu mai poate fi considerată bio. Sulfatul de cupru pentru producerea zemei bordoleze este utilizat și în concentrații de 0,5% în perioada de vegetație pentru combaterea fungilor în vii și livezi, prezentând o eficiență bună”, a menționat Vladimir Todiraș.