De calitatea materialului săditor ori, simplu spus, a pomilor destinați plantării depinde mult durata de exploatare a plantației pomicole, calitatea și cantitatea recoltei.
Pentru a reduce la minim riscurile, este recomandat ca în timpul alegerii pomilor pentru plantare în livezi să luăm în calcul câteva sfaturi importante, explicate în acest articol:
Optați doar pentru pomi din pepiniere autorizate
Acest lucru este necesar în primul rând pentru Dvs, ca producător, pentru a evita riscul dezvoltării bolilor pe pomi procurați inițial infectați.
Pomii trebuie să fie însoțiți de un document de calitate și conformitate al furnizorului, care atestă specia, soiul, portaltoiul, categoria biologică, numărul documentului oficial de certificare și codul pașaportului fitosanitar.
În caz contrar, nimeni nu vă poate garanta calitatea materialului săditor, iar ulterior puteți înregistra pierderi importante produse de boli cum ar fi cancerul bacterian sau puteți contribui la răspândirea unui dăunător de carantină.
Găsiți aici detalii despre Cancerul bacterian al pomilor fructiferi – prevenire.
Pentru pomii infectați plantați va fi necesară scoaterea și distrugerea ulterioară a acestora, pentru a evita răspândirea infecției.
Orice plantare de material săditor necertificat rămâne în responsabilitatea celui care îl folosește, asumându-și posibilele riscuri.
Nu cumpărați pomi cu rădăcinile deshidratate
Păstrarea pomilor până la comercializare și condițiile în care aceștia sunt menținuți la transportarea către punctul de vânzare și până la comercializare sunt foarte importante.
Păstrarea pomilor poate fi realizată în șanțuri, acoperindu-i cu sol sau în depozite cu atmosferă controlată la temperatura +1…+2 grade C şi umiditatea aerului de 95-97%, plasaţi individual în containere sau în diferite pungi de plastic cu amestec de pământ sau rumeguş de conifere umectat şi dezinfectat cu zeamă bordeleză (concentrația soluției 1%).
În timpul comercializării şi transportării materialului săditor se oferă atenţie deosebită la evitarea deshidratării lui, în special a rădăcinilor, care sunt mai sensibile la zvântare.
În plus, chiar și după ce ați achiziționat pomii, aceștia trebuie transportați în câmp cu multă grijă, acoperiți cu pânză impermeabilă, pentru a evita deshidratarea.
Important! Livrarea, transportarea, alte lucrări cu pomii în aer liber nu se recomandă de a fi efectuate la temperatura mai mică de +3…+4 grade C. În aceste etape este foarte important de a evita și vătămarea mugurilor în special în zona de proiecție a coroanei (50-80 cm).
Până la plantarea pomilor, aceștia, la necesitate, se stratifică în șanțuri adânci de 50-60 cm.
Nu achiziționați pomi nematurizați suficient, scoși din pepiniere prea devreme
Pomii se scot din pepinieră în scopul comercializării când vârfurile lor vegetative trec în stare de repaus profund, de obicei, perioada coincide cu sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie.
Aceste lucru este necesar pentru a asigura acumularea cantității suficiente de substanţe de rezervă necesare pentru a face față condițiilor iernii și pornirii în vegetație primăvara, dar și maturizării țesuturilor.
Un pom săpat pentru fi plantat prea devreme are șanse mult mai reduse să facă față acestor provocări.
Alegeți soiuri adaptate condițiilor de mediu din zonă
Fiecare soi are atât avantaje, cât și dezavantaje. Astfel, atunci când alegeți ce soi să plantați, ar fi bine să vă orientați spre cele cu o rezistență sau toleranță bună la principalii patogeni întâlniți în zona Dvs, condițiile de mediu (în special rezistența la înghețurile timpurii de toamnă sau târzii de primăvară pentru speciile sensibile) și de sol.
Mai bine să optați de la bun început pentru un soi mai robust, decât ulterior să încercați să combateți problemele prin tratamente și lucrări specifice.
Citiți și despre Top cele mai mari greșeli făcute la plantarea pomilor.
Pomii pretabili pentru plantare trebuie să aibă:
- Indiferent de categoria calității biologice, pomii altoiți trebuie să aibă o puritate a soiului și portaltoiului de 100%;
- un sistem radicular bine dezvoltat, iar după aspect întreg și fără vătămări, să nu aibă umflături de cancer radicular;
- pe colet sau la baza rădăcinilor mari, să nu posede lăstari (drajoni) din rădăcinile portaltoiului;
- să nu dețină rădăcinile principale uscate sau înghețate (în special scoarța și cambiul);
- tulpina după aspect să fie fără vătămări și ne deshidratată, după poziție verticală sau aproape verticală;
- se admit răni mici cicatrizate după suprimarea lăstarilor și a porțiunii de portaltoi, să fie fără frânturi, să nu aibă zgârieturi superficiale la scoarță și cioturi de la tăierea lăstarilor laterali;
- nu se admite incompatibilitatea altoiului cu portaltoiul exprimată prin umflarea țesuturilor altoiului deasupra locului altoirii și desprinderea îngroșării portaltoiului;
- dacă pomul deja are o coroană în proces de formare, ramurile formate trebuie să aibă unghiurile de inserție mari, nu se admite ca ramurile să fie degerate, inclusiv scoarța și cambiul lor, precum și prezența concurenților etc.
Comentarii