Acum câteva decenii, Moldova era cunoscută peste hotarele țării datorită potențialului extraordinar de producere a semințelor. Spre exemplu, doar Institutul Porumbeni în unii ani producea semințe suficiente pentru însămânțarea a 10 milioane de hectare, fiind cunoscut în întreaga lume.
Timpurile s-au schimbat, producerea, în mare parte, a fost sistată, însă unii producători din țară cred că este posibil de oferit un nou suflu sectorului autohton de producere a semințelor, dacă vor fi implicați „umăr la umăr” producătorii, instituțiile și organizațiile din sector.
În acest an, Alexei Micu în cadrul Asociației MOVCA a lansat un proiect pilot de producere a materialului semincer certificat ecologic pentru culturile de câmp, devenind unicul producător din țară ce urmează să obțină certificarea în acest sens.
Producerea semințelor eco – o necesitate
„În perioada pandemiei mai mulți fermieri din țară, dar și de peste hotare au fost afectați din cauza destabilizării pieței și chiar au rămas cu unele câmpuri neînsămânțate. Totodată, conform Regulamentului (UE) 2018/848 privind producția și etichetarea produselor ecologice în maxim 5 ani de zile producătorii certificați eco vor trebui să utilizeze la producere doar semințe certificate eco. Astfel, apare întrebarea: de unde vom lua aceste semințe? De aici și a pornit ideea acestui proiect”, a menționat pentru Agrobiznes Alexei Micu, fermier certificat eco, .
Prima cultură testată în acest sens este floarea soarelui. Câmpurile au fost însămânțate puțin mai târziu decât perioada recomandată, în acest mod asigurând izolarea în timp și evitând contaminarea plantelor de la alte câmpuri. Totodată, pentru a asigura o dezvoltare bună a plantei, Alexei Micu a utilizat și îngrășăminte verzi.
„În certificarea eco pentru anul 2020 deja am inclus hibrizii de floarea soarelui respectivi. Am colaborat cu organismele de certificare pentru a face ajustările necesare anume pentru materialul semincer. Mai mult, dorim să identificăm și cele mai pretabile soiuri de grâu pentru a însămânța la toamnă mai multe parcele în scop de multiplicare”.
Un proiect la care poate contribui fiecare
„Avem companii care au experiență în producerea semințelor, însă nu au experiență în producerea semințelor eco…și invers. Împărtășind experiența și colaborând, vom reuși să atingem obiectivul. Deja a fost încheiat un contract cu Institutul „Selecția” și „Agroselect” ca să putem utiliza în anul 2021 semințele hibridului Cezar crescut la Olișcani. Cred că atât Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, cât și „Selecția” vor fi interesați de colaborare. Anul trecut, reprezentanții acestor instituții au participat la expoziția BIOFACH și s-au convins de oportunitățile existente în sectorul de producere a semințelor”.
Deficit de semințe eco pe mai multe piețe
Producând material semincer de calitate certificat conform standardelor, Republica Moldova ar putea iniția exportul acestuia.
„Majoritatea producătorilor eco din țară sunt nevoiți să producă singuri semințele necesare pentru însămânțarea câmpurilor. Totodată, în timpul pandemiei ne-am convins de faptul că și în țările vecine există probleme la acest capitol. Având semințe de calitate, vedem și oportunități pentru exportul acestora”.
Semințe certificate eco pentru toate culturile de câmp
„Este un proiect ce la sigur va prinde viață. Realizăm sondaje pentru a determina care sunt necesitățile primordiale ale fermierilor, soiurile preferate și alte aspecte importante. Totodată, colectăm informații despre problemele cu care se întâlnesc producătorii. Am încercat acum 2 ani să producem semințe de porumb conform principiilor agriculturii eco, acum vom avea semințe certificate, destinate însămânțării câmpurilor”.
Miza – soiurile și hibrizii autohtoni. Impact – asigurarea securității alimentare și susținerii financiare a științei
„Chiar dacă soiurile autohtone nu oferă roade prea mari, în schimb, oferă recolte stabile, sunt mai rezistente la boli și dăunători, dar și la condiții de secetă. Plantele de floarea soarelui deja se dezvoltă armonios pe câmpurile din Șoldănești, urmează grâul, iar în primăvara anului viitor și specii precum soia, porumb și mazăre, într-un final fiind acoperit tot spectrul de culturi”, a conchis Alexei Micu.
În cadrul proiectului Donau Soja au fost deja create mai multe loturi demonstrative de soia pe teritoriul țării produsă în sistemul eco, iar rezultatele acestora vor fi utilizate pentru a stabili cele mai pretabile soiuri.
Poate că, este prematur să vorbim despre restabilirea întregului sector de producere a semințelor în următorii ani, însă dezvoltarea acestuia este absolut necesară, în acest mod fiind asigurată securitatea alimentară a țării, iar proiectele lansate merită susținute atât de autorități, cât și producători.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.