‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 6 decembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole2 instituții de învățământ agricol și 5 afaceri susținute financiar de UE

2 instituții de învățământ agricol și 5 afaceri susținute financiar de UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cu suportul Uniunii Europene, la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Stăuceni, Chișinău, a fost inaugurată Secția de Formare Continuă.

Aceasta va oferi tinerilor și adulților, angajaților și angajatorilor o gamă extinsă de oportunități de instruire axate pe abordări inovatoare. 

Datorită sprijinului financiar al proiectului Uniunii Europene ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova – DevRAM”, Partea I, sălile de instruire au fost renovate și dotate cu mobilier și echipamente moderne, respectând toate cerințele de mediu, precum și standardele de predare și învățare interactivă.

‹ adv ›

Secția de Formare Continuă are menirea de a contribui la creșterea calității educației tehnice și profesionale în baza rezultatelor „Raportului de evaluare a necesităților instituțiilor de învățământ profesional tehnic din domeniul agroalimentar”, realizat de proiectul „DevRAM”, Partea I în 2018.

De asemenea, aceasta se va concentra pe nevoile de dezvoltare profesională ale viitorilor specialiști, pentru a le asigura o mai bună integrare pe piața muncii.

Oferta sa educațională va include, pentru început, două programe de instruire: „Somelier” și „Turismul vitivinicol”, care vor fi predate în baza curriculei elaborate în cadrul proiectului.

‹ adv ›

24 de mii de euro pentru dezvoltarea a 5 afaceri

Mai mult, cu suportul UE 5 tineri au fost premiați în cadrul concursului „Cel mai bun plan de afaceri în domeniul agroalimentar”.

Câștigătorii au primit granturi în valoare totală de 24.000 de euro (1 premiu de 10.000 de euro, 2 premii de 5.000 de euro și 2 premii de 2.000 de euro).

Concursul a fost precedat de un program de formare orientat spre elaborarea business planului, la care au participat 51 de elevi din instituțiile ÎPT de profil și tineri fermieri dornici de a introduce și promova inovația durabilă în sectorul agroalimentar.

‹ adv ›

În rezultatul instruirii, aceștia și-au dezvoltat propriile idei de afaceri, cinci dintre ele fiind selectate pentru subvenționare. 

Sere dotate cu sisteme de irigare la ȘP Bubuieci, cu suportul UE

Școala Profesională din Bubuieci, de asemenea, a beneficiat de susținere financiară din partea proiectului, pentru dotarea serei cu sistem de irigare și amenajarea a 25 de locuri de instruire.

Noile oportunități de pregătire practică le vor permite mai multor generații de elevi care își vor face studiile la specialitatea „Floricultor” să dobândească competențe în conformitate cu cerințele actuale ale pieței muncii, ceea ce le va facilita inserția profesională.

Dl Gintautas Baranauskas, Șef adjunct al Departamentului Operațiuni în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat că investițiile în dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova, în special prin accelerarea creșterii economice și oferirea tinerilor de oportunități de studiu și integrare profesională, sunt o prioritate-cheie pentru Uniunea Europeană.

Dna Stella Avallone, Ambasadorul Austriei în Republica Moldova, a menționat că Austria și Moldova sunt strâns legate printr-o gamă largă de activități în domeniul economiei, al securității, educației și culturii.

Între 1997 și 2019, Austria a oferit Moldovei asistență oficială pentru dezvoltare în valoare de aproximativ 58 de milioane Euro.

Grație îmbunătățirilor efectuate cu suportul proiectului Uniunii Europene „DevRAM”, Partea I procesul de formare inițială și continuă în învățământul profesional tehnic agricol va fi mult mai aproape de piața muncii pentru mii de elevi și specialiști din domeniu.

Proiectul Uniunii Europene „DevRAM”, Partea I a acordat asistență pe mai multe dimensiuni. Îmbunătățirea bazei tehnico-materiale, desfășurarea de programe de formare pentru manageri, cadre didactice și elevi, formare de formatori, modernizarea sălilor de  instruire practică, realizare de pagini web și tururi virtuale, participare la expoziții naționale și internaționale sunt doar câteva dintre rezultatele proiectului cu impact major asupra comunității celor 7 instituții beneficiare, dar și a învățământului agricol în ansamblu.

Proiectul Uniunii Europene „Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova – DevRAM”, Partea I. ”Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special a sectorului culturii de soia” este implementat de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Asociația Internațională Donau Soja (Austria).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›