‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole35 de milioane de dolari pentru reabilitarea a patru sisteme de irigare pe Nistru

35 de milioane de dolari pentru reabilitarea a patru sisteme de irigare pe Nistru

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) a semnat astăzi contractele de reabilitare a sistemelor de irigare Jora de Jos din raionul Orhei, Coșnița din raionul Dubăsari și Puhăceni, Roșcani din raionul Anenii Noi, incluse în Programul Compact, finanțat de Corporația Provocările Mileniului (CPM). Reabilitarea celor patru sisteme de irigare va costa circa 35 de mil USD și va permite irigarea a peste 5 400 de hectare de teren agricol, prelucrate de circa 6 000 de fermieri. 

Reconstrucția acestor sisteme de irigare va fi efectuată de compania franceză Sade și consorțiul companiilor din România Hidroconstrucția și Iamsat Muntenia și va dura pînă în luna iulie 2015. În timpul apropiat va fi semnat contractul cu compania care va supraveghea lucrările de construcție la sistemele de irigare de pe râul Nistru.

Contractul semnat cu compania franceză SADE valorează circa 11,5 mil USD și prevede reabilitarea sistemului de irigare Jora de Jos. Consorțiul companiilor românești Hidroconstrucția și Iamsat Muntenia va reabilita sistemele de irigare Coșnița, Puhăceni și Roșcani, iar valoarea contractelor este de circa 23,8 mil USD. Cel mai costisitor sistem de irigare este cel de la Coșnița, deoarece este și unul foarte mare, care acoperă circa 2500 de ha, gestionate de peste 2300 de producători agricoli.

‹ adv ›

Cele patru sisteme de irigare au fost construite în perioada anilor 1960-1980, iar de atunci nu au fost supuse reabilitării.

Valentina Badrajan, director executiv al FPM Moldova, a precizat că lucrările de reabilitare prevăd înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern și eficient, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea a 85% din rețeaua de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea a 100% din hidranți, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat. În total, la cele patru sisteme vor fi instalate conducte cu o lungime de 197 de km. De asemenea, sistemele reconstruite vor permite fermierilor ce vor investi adițional să extindă suprafața irigată suplimentar la cele 5400 de hectare cu încă circa 700 de hectare, a adăugat directorul executiv al FPM Moldova.

Totodată, reabilitarea sistemelor de irigare va oferi posibilitate producătorilor agricoli să reducă costurile de operare și întreținere a acestora, să utilizeze apa pentru irigații cînd au nevoie în funcție de culturile agricole cultivate, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor rezistente la șocurile hidraulice și care pot asigura peste 50 de ani de utilizare efectivă.

‹ adv ›

Jeffrey Goveia, director adjunct al reprezentanței CPM în Moldova, a accentuat că reabilitarea sistemelor de irigare le oferă producătorilor agricoli mai multe oportunități de dezvoltare.

Alexandru Cozlov, președintele Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Roșcani, a menționat că fermierii așteaptă reabilitarea sistemului, deoarece sunt conștienți că nu pot face agricultură performantă fără irigare. Deja sunt fermieri din localitățile vecine ariei sistemului de irigare care vor să investească pentru a se conecta la sistemul reabilitat și să-și irige terenurile agricole, a adăugat președintele AUAI Roșcani.

În prezent, din cei 6 mii de producători agricoli care activează în aria sistemelor de irigare sus-menționate peste 4700 sunt membri ai Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații.

‹ adv ›

Actualmente, sunt în derulare lucrările de reconstrucție și modernizare a sistemelor de irigare Lopatna (raionul Orhei) și Criuleni, și sunt în proces de evaluare ofertele tehnice și financiare pentru reabilitarea sistemelor de irigare de pe rîul Prut: Blindești, Grozești și Leova.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordați grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›