‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova - în topul 3 exportatori de cireși în Rusia, potrivit datelor oficiale. Ce...

Moldova – în topul 3 exportatori de cireși în Rusia, potrivit datelor oficiale. Ce spun analiștii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Potrivit datelor oficiale prezentate de Rusia, Moldova se clasează pe locul 3 în topul celor mai mari exportatori de cireși pe piața rusă. În 2019, Federația Rusă a importat 74,7 mii tone de cireși, sau cu 9% mai puțin decât cu un an mai devreme. În același timp, prețul cireșilor s-a majorat, iar importurile în valoare au crescut cu 11%.

Oficial, Azerbaidjan s-a dovedit a fi liderul clasamentului, cu un volum record din ultimii ani de 26,4 de mii de tone. Pe locul doi se află Turcia, care a furnizat 24,8 mii tone, iar pe locul 3 Moldova – cu 8,3 mii tone.

Totuși, potrivit analiștilor EastFruit, volumele real exportate diferă mult de datele statistice prezentate. În ceea ce privește Azerbaidjan, producția de cireși declarată este de 11 mii de tone, astfel, exportul de 26,4 mii tone, provoacă mai multe întrebări. Probabil, o bună parte din cireșile exportate, de fapt, sunt produse de Iran.

‹ adv ›

În ceea ce privește Republica Moldova, analiștii susțin că o bună parte din cireșile exportate oficial ar proveni din Belarus, Ucraina sau Polonia.

„Producătorii moldoveni spun că producția de cireși este mică. Iar, potrivit FAOSTAT, în Moldova sunt produse aproximativ 12 mii de tone. Adică, teoretic, toate cireșile livrate pe piața rusă de Moldova ar putea fi produse. Cu toate acestea, este posibil ca totuși anumite volume de cireși ucrainene și poloneze să ajungă pe piața rusă prin intermediul Moldovei”.

Analiștii estimează volumul real al importurilor de cireși în Rusia, în 2019, de circa 100-110 mii tone. Mai mult, ratingul furnizorilor poate arăta cu totul altfel: Iran (aproximativ 31 mii tone), Uzbekistan (aproximativ 25 mii tone), Turcia (25 mii tone), Moldova (aproximativ 5 mii tone), Polonia (aproximativ 3,5 mii de tone), Ucraina (aproximativ 3 mii tone), Kârgâzstan (3 mii tone) și Serbia (2,5 mii tone).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›