‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe prevede programul de subvenţionare a dobânzilor la creditele luate de la 1 mai...

Ce prevede programul de subvenţionare a dobânzilor la creditele luate de la 1 mai 2020

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De la 1 mai 2020 ia startul Programul de subvenţionare a dobânzilor, pentru întreprinderile ce au contractat/contractează credite în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020, scrie Mold-street.

Subiecți ai Programului de subvenţionare a dobânzilor sunt: 

  • întreprinderile care îndeplinesc criteriile stabilite pentru Programul de subvenţionare a dobânzilor şi care obţin credite bancare conform prevederilor prezentului capitol; 
  • creditorul (banca finanţatoare) – banca licenţiată de Banca Naţională a Moldovei conform prevederilor legislaţiei; 
  • finanţatorul – Guvernul, prin intermediul Ministerului Finanţelor, care deleagă Serviciului Fiscal de Stat competenţa de a subvenţiona dobânda la creditele bancare acordate, conform prevederilor prezentului capitol.

Beneficiari ai Programului de subvenţionare a dobânzilor sunt întreprinderile ce au contractat sau contractează credite în perioada 1 mai – 31 decembrie 2020.

‹ adv ›

Participarea băncilor în cadrul Programului de subvenţionare a dobânzilor este voluntară. Orice bancă licenţiată din Republica Moldova poate acorda credite pentru beneficiarii Programului de subvenţionare a dobânzilor.

Condiţiile Programului de subvenţionare a dobânzilor

  • (1) Mărimea subvenţiei lunare acordate beneficiarilor constituie suma dobânzii lunare achitate pentru creditele contractate în cadrul Programului de subvenţionare a dobânzilor.
  • (2) Valoarea maximă a creditului/creditelor pentru care se acordă subvenţia constituie suma cumulativă a plăţilor salariale declarate de beneficiari la Serviciul Fiscal de Stat pentru lunile decembrie 2019, ianuarie 2020 şi februarie 2020 (în continuare – sumă cumulativă a plăţilor salariale).
  • (3) În cazul în care suma creditului depăşeşte suma cumulativă a plăţilor salariale, subvenţia se acordă în mărimea sumei dobânzii aferente părţii de credit egală cu suma cumulativă a plăţilor salariale menţionate la alin.(2).
  • (4) Rata maximă a dobânzii nominale anuale ce urmează a fi subvenţionată constituie 8,76% în monedă naţională şi 4,40% în valută străină. 
  • (5) Achitarea subvenţiei se efectuează în baza cererii beneficiarului subvenţiei, depusă la Serviciul Fiscal de Stat.
  • (6) Cererea se depune până la sfârşitul lunii următoare lunii în care se achită dobânda.
  • (7) Cererile depuse după termenul prevăzut la alin.(6) nu se examinează. 
  • (8) Acordarea subvenţiei se efectuează de către Serviciul Fiscal de Stat şi Trezoreria de Stat în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, din care: – 3 zile – pentru examinarea cererii şi a documentelor aferente acesteia şi pentru adoptarea deciziei de acordare a subvenţiei de către Serviciul Fiscal de Stat; – o zi – pentru întocmirea documentelor de plată şi transmiterea acestora de către Serviciul Fiscal de Stat spre executare Trezoreriei de Stat; – o zi – pentru achitarea subvenţiei de către Trezoreria de Stat. 
  • (9) Schimbul de informaţii între bănci şi Fisc în vederea realizării Programului de subvenţionare a dobânzilor se realizează în modul stabilit de Serviciul Fiscal de Stat.

Plata subvenţiei se efectuează pentru dobânzile achitate până în luna decembrie 2020 inclusiv. Suma subvenţiilor primite constituie sursă de venit neimpozabil cu impozitul pe venit. Modul de acordare a subvenţiei se stabileşte de către Ministerul Finanţelor, care a elaborat şi un Regulament special.

‹ adv ›

De notat că din acest program nu fac parte şi organizațiile de creditare nebancară (OCN). Camera de Comerț Americană din Moldova susţine că prin excluderea OCN din Program se limitează accesul la finanțare a unei serii de întreprinderi noi, mici și mijlocii.

„Din punct de vedere al spectrului de finanțări oferite, urmează a se face distincție că unele organizații de creditare nebancară și-au axat activitatea pe creditarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii care de regulă sunt neeligibile pentru creditarea bancară”, menţionează Amcham într-o notă adresată conducerii ţării.

Potrivit Amcham, din momentul generării crizei epidemiologice, organizațiile de creditare nebancară, parte a comunității AmCham Moldova, și-au ajustat rapid produsele de finanțare la noile necesități ale mediului privat, paralel negociind cu finanțatorii acestora în vederea oferirii clienților a unei perioade de grație la plata ratelor de credit și neaplicării penalităților. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›