‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum un tânăr profesor de educație fizică a ajuns să facă apicultură

Cum un tânăr profesor de educație fizică a ajuns să facă apicultură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vitalii Dediu este un tânăr profesor din satul Rediul Mare, raionul Dondușeni, care a decis să facă apicultură, pentru că crede el că aceste două meserii au foarte multe în comun. Mai mult ca atât, se pare că cu apicultura s-au ocupat și buneii, care aveau câțiva stupi pe lângă casă.

„Mama mea a fost profesoară de educația fizică și eu am moștenit dragostea față de copii de la ea, așa am ajuns să fiu și eu prosefor la școala din sat. Mai târziu am aflat că, pe locul unde locuim noi s-a ocupat cu apicultura și o rudă mai îndepărtată, apoi stupii au trecut la bunei, care au îngrijit câteva familii. Eu am păstrat acei stupi, care acum au aproape 100 de ani. Desigur că, avem un alt nivel de dezvoltare și acei stupi îi păstrez mai mult pentru istorie, amintire”.

Apicultura necesită timp, dedicare, iar tânărul încearcă să facă față și să meargă și la ore și să îngrijească de albine.

„În 2015 am decis să încerc o afacere în apicultură și am procurat doi stupi. La început am primit mai multe ace, așa a început afacerea, dar asta nu m-a oprit, mi-am dorit foarte mult să încerc să văd dacă am să reușesc să mă împrietenesc cu adorabilele albinuțe. Păcat că, foarte mulți oameni nu realizează importanța acestor insecte. Se bucură de roada pe care o au adunând roșii, castraveți, sau alte culturi, dar nici nu realizează că aceasta se datorează muncii albinelor”.

Acum are deja 25 de stupi și și-ar dori să mărească numărul acestora.

„Am deja 25 de stupi și am reușit să mă îndrăgostesc de această profesie. Din dorința de a mă dezvolta am început să le povestesc prietenilor despre acest domeniu. Mă bucur mult că reușesc să adun ceva miere și produse apicole pe care le comercializez. Intenționez să-mi înregistrez o afacere cu acte în regulă. Caut cum să obțin ceva finanțare ca să am o afacere frumoasă aici acasă”.

‹ adv ›

Spune că dacă ar fi identificat o soluție de finanțare poate că stupina lui ar fi fost mult mai mare acum, dar din salariul de profesor nu prea poate să-și permită să investească și în stupină.

„Dacă aș fi avut surse financiare poate aș fi avut acum un număr dublu sau triplu de stupi. Vindem ceva miere, dar trebuie să procurăm rame, stupi și alte produse”.

Vitalii Dediu spune că, profesiile de profesor și apicultor sunt foarte asemănătoare și va încerca, pe cât posibil, să le combine.

„Cu părere de rău, cunosc mulți tineri care ar dori să inițieze afaceri, dar dacă nu vor fi programe speciale ca să-i susțină, atunci mulți dintre ei vor pleca peste hotare”.

Îi place ceea ce face și nu va renunța la apicultură. Cu toate acestea speră că, statul se va gândi mai mult la tineri și la cei care doresc să facă ceva acasă.

„Noi muncim, dar ne dorim să fim susținuți, astfel munca noastră este în zadar, mai ales când ajungi și îți vine foarte greu să vinzi producția”.

‹ adv ›

Pe lângă activitățile pe care le are îi ajută și pe socrii săi să-și vândă producția, aceștia având o fermă de ovine.

Pentru a interacționa cu alți apicultori din țară, dar și pentru a fi la curent cu noutățile din sector, vă invităm să vă alăturați grupului nostru de viber Agrobiznes – Apicultura.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›