‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAdrian Cojocaru: În anul curent se va înregistra un deficit de cireșe pe piața...

Adrian Cojocaru: În anul curent se va înregistra un deficit de cireșe pe piața UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Primăvara din anul acesta a fost una destul de dificilă din punct de vedere climateric și a provocat mai multe pagube producătorilor, începând cu lipsa de precipitații, înghețuri, temperaturi mai mici decât norma pentru această perioadă, cât și vânturi puternice. Astfel, tot mai multe țări producătoare de cireșe au anunțat despre faptul că, înghețurile au afectat recolta din anul curent și au anunțat pagube de circa 30-90%.

Republica Moldova nu a fost o excepție și o parte dintre producători au menționat, pentru Agrobiznes că, recolta de cireșe a fost compromisă în proporție de 80-90%.

Adrian Cojocaru, specialist marketing, Asociația Moldova Fruct, a menționat pentru Agrobiznes că, anul acesta se va înregistra un deficit de cireșe la nivel european.

„În majoritatea locațiilor unde se cultivă cireșe au avut de suferit fie că din cauza înghețurilor, fie că din cauza ploilor. Și Republica Moldova a fost afectată, poate doar că mai puțin decât în alte țări. Din câte putem vedea la moment, o să fie dificit de cireșe în Europa, la fel vor fi solicitate și pe piața din Federația Rusă. Ceea ce se exportă la moment merge pe piața din Rusia și Belarus. Nu excludem că vor fi exporturi și pe piața din Germania, care și-a exprimat interesul pentru cireșele de la noi, dar din soiurile mai târzii. Sperăm că vor fi exporturi și în Franța, Italia. În cazul țării noastre sunt mai multe perspective pentru soiurile mai târzii. Venim pe piață cu cireșe atunci când în alte zone producătoare se sfârșește recoltarea. Acesta este și avantajul. Se solicită cireșe de calibrul 28+, mai ales pentru piața europeană. Nu au fost semnalizate careva probleme referitor la export”.

‹ adv ›

Potrivit specialiștilor, în condițiile din Republica Moldova în livezile superintensive, implementând tehnologii moderne, se pot obține până la 15 tone de fructe per hectar.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›