În Ucraina, doar o mică parte din familiile de albine mor din cauza otrăvirii cu produse pentru protecția plantelor, despre aceasta a comunicat Elena Sirenko, doctor în științe veterinare la Institutul pentru Medicină Experimentală și Clinică, scrie agroportal.ua.
În ultimii cinci ani, menționează ea, institutul a studiat aproximativ 2 mii de probe de material patologic de la albine, folosind diverse metode – parazitologice, bacteriologice și genetice moleculare. Datele arată că, aproape 60% din bolile insectelor sunt parazitare, 20% sunt bacteriene, iar 17% sunt virale.
„Patologia care nu este transmisibilă, din care face parte intoxicația cu pesticide, fluctuează în ani diferiți. În 2016–2017, această cifră era de 10% din numărul total de familii pe care le-am studiat. În 2019-2020 – a crescut la 30%”, notează expertul.
Totodată, Elena Sirenko mai spune că, dacă apicultorii ar examina 10% din insecte primăvara și toamna, poate că ar fi mai protejați de otrăvirea familiilor.
Potrivit ei, profilaxia ar face albinele mai puternice, deoarece nu toate pesticidele cauzează moartea 100%. De asemenea, savantul atrage atenția asupra faptului că, schimbările climatice înregistrate în ultima perioadă au dus la moartea în masă a albinelor.
La moment, moartea în masă a albinelor are mai multe motive cum ar fi: schimbările climatice, care implică o serie de consecințe, aprovizionarea cu hrană și condițiile de întreținere a albinelor. În paralel, mai există boli infecțioase și invazive.
„Toți factorii pe care i-am menționat în complex influențează calitatea mierii și prețul de comercializare. Este un cerc vicios”, spune Sirenko.
Ea recomandă apicultorii să respecte standardele sanitar-veterinare în procesul de producere a mierii și să nu administreze medicamente fără a consulta specialiști calificați în acest sens. Iar fermierii trebuie să utilizeze produse fitosanitare de înaltă calitate și inofensive pentru albine.
Comentarii