Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a efectuat marți, 7 iulie curent, o vizită de lucru în raioanele Sîngerei și Florești pentru a observa cum se desfășoară campania de recoltare a culturilor cerealiere de grupa I.
În prima jumătate a zilei, oficialul a vizitat câteva terenuri agricole din localitatea Rădoaia, raionul Sîngerei, unde are loc secerișul și a discutat cu producătorii agricoli despre dificultățile întâmpinate în cadrul campaniei de recoltare și prognoza roadei.
Agricultorii au comunicat că impactul secetei hidrologice poate fi observat în fiecare câmp și că prognozează o roadă înjumătățită comparativ cu anul trecut, totuși, speră să obțină o cantitate medie de grâu de până la 4 tone per ha și circa 2 tone de orz per ha.
„Săptămâna trecută am vizitat câteva localități din raionul Basarabeasca. În sudul țării seceta a afectat terenurile agricole în proporție de 80%, roada va fi mult mai mică comparativ cu anul trecut, iar după cele observate în nordul Moldovei, situația este îmbucurătoare și optimistă. În acest an, vom avea o recoltă medie de grâu, pe țară, de circa 2 tone per ha”, susține Ion Perju.
Ministrului i-au fost prezentate și câteva terenuri semănate cu triticale, care au avut toleranță mai mare la secetă, iar prognoza de roadă este de circa 3-4 tone per ha.
În a doua jumătate a zilei ministrul s-a deplasat în localitățile Băhrinești și Ghindești din raionul Florești, unde de asemenea agricultorii au demarat secerișul.
În discuții cu oficialul, producătorii agricoli au vorbit despre suprafețele însămânțate cu culturi de toamnă în anul agricol 2019 – 2020, impactul secetei și a înghețurilor de primăvară, precum și i-au prezentat suprafețele agricole unde au demarat recoltarea.
În anul agricol 2019 – 2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 400 mii ha, seceta și înghețurile de primăvară afectând circa 215 mii ha: în proporție de 25% în Nord și până la 60-80% în Centru și Sud.
Comentarii