‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriTimofei Căldare – de la șofer de tir la gestionarea a 105 hectare de...

Timofei Căldare – de la șofer de tir la gestionarea a 105 hectare de livezi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Timofei Căldare este cunoscut în Mândrești, Telenești ca fermierul cu livezi care abundă în roadă, iar fructele produse de acesta cuceresc piețele externe. Drumul său în ale horticulturii, povestește domnul Timofei, n-a fost unul ușor: acum două decenii a pornit încet și sigur de la o livadă mică, ca, în prezent, să numere zeci de hectare de livezi de cais, prun, vișin și cireș.

„Am fost șofer pe tir și m-am ocupat de livrări de fructe către Federația Rusă și de acolo mi-a venit ideea să-mi plantez o livadă. Am început cu primele 10 hectare și am ajuns la 105. De la început era greu. E multă muncă, e riscant, e grindină. E foarte riscant”.

Mândria pentru afacerea sa nu se limitează la fructele suculente ce le produce an de an. Afacerea lui Căldare e una de familie, iar fermierul e fericit că feciorii săi, Andrian și Dorin, îi sunt alături, muncind acasă, cot la cot, fără a lua, precum mulți alții, drumul străinătății.

Timofei Căldare și cei doi feciori ai săi, Dorin și Andrian// Foto: Agrobiznes

Andrian este economist de profesie, acesta manevrează latura exporturilor de fructe, pe când Dorin este agronom și-n gestiunea lui sunt lucrările din livezile.

„Un fermier ca să planteze o livadă de caise, De exemplu, trebuie să efectueze analizele la apă, să ia în calcul amplasarea terenului – acesta trebuie să fie pe un loc cât mai înalt, să nu fie în locuri joase, pentru a evita astfel pericolul de înghețuri. De asemenea, să facă analiza solului pentru a vedea ce se poate de plantat pe acesta. Cât privește caisele, pentru acestea trebuie să fie alese solurile care se potrivesc acestei culturi și să se opteze pentru material săditor calitativ. Pe lângă acestea, producătorii trebuie să respecte toate lucrările agrotehnice și chimice”, a declarat Dorin.

„Conform proiectului, dorim să realizăm defrișarea livezilor mai în vârstă, care au deja câte 15 ani și mizăm pe livezi intensive, de perspectivă, soiuri noi. Facem niște testări, vedem care merg pe teren și în condițiile noastre”, a menționat Andrian.

‹ adv ›

Probabil, proiectele ambițioase ale domnului Timofei și ale celor doi feciori nu ar prinde aripi atât de rapid, dacă n-ar exista o femeie puternică care să ofere sprijin întregii familii.

„Vechea zicală ne spune că-n spatele unui bărbat puternic stă o femeie puternică. Încercăm să ne descurcăm și acasă în familie și pe câmp să-i ghidăm, să ne sfătuim, să punem pe cântar toate lucrurile să meargă treaba bine”, menționează Valentina Căldare.

Familia Căldare // Foto: Agrobiznes

Tot Valentina Căldare e cea responsabilă de gestionarea muncitorilor.

„Lucrând de mai mulți ani, oamenii au obținut încrederea noastră. Plata o facem la timp. Nu avem întârzieri la achitarea banilor. Deja ne contactează oamenii și singuri. Avem cinci sate în care ne-am făcut persoane de contact și la care putem apela când începem recoltarea la vreuna din culturi. Sunt lucrări care se achită la zi, altele la kilogram de roadă culeasă. Lumea este mulțumită, respectiv avem și muncitori”.

Muncitoare // Foto: Agrobiznes

Afacerea familiei Căldare însumează astăzi 40 de hectare de livezi de prun, 30 de cais și 35 de cireș și vișin. Anul trecut producătorii, prin intermediul proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova au primit certificatul GlobalG.A.P. privind producerea prunelor.

‹ adv ›

Pentru toți cei care-și doresc să se lanseze într-o afacere horticolă, Timofei Căldare vine cu un sfat laconic, dar practic.

„Cei care-și doresc livadă trebuie să țină cont de calitate și să instaleze sistemul de irigare. Fără irigare nu reușești. În ultimii ani ne afectează seceta. În primul rând, dacă-ți propui să plantezi livadă, trebuie să te gândești la asta”.

Fructele produse de familia Căldare sunt exportate, în proporție de 95%, în țări precum: Italia, Germania, Polonia, România, Federația Rusă și Belarus.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›