‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 iulie, 2024
34.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEuropa invadată de 12.000 de specii dăunătoare care anual produc pagube de 12 miliarde...

Europa invadată de 12.000 de specii dăunătoare care anual produc pagube de 12 miliarde de euro

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Comisia Europeană a publicat recent o propunere de regulament care vizează prevenirea și gestionarea introducerii și expansiunii speciilor alogene în Europa. Actul normativ își propune să rezolve problema speciilor invazive care produc anual pagube care depășesc 12 miliarde de euro.

Speciile alogene invazive sunt introduse în Uniunea Europeană prin două canale. Pe de-o parte, anumite specii alogene sunt solicitate, fiind introduse în Uniune în mod intenționat (de exemplu: din interes comercial, în scop ornamental, animale de companie, control biologic). Pe de altă parte, însă anumite specii alogene sunt introduse neintenționat ca și contaminanți în produse (comerț din alte domenii), ca autostopiști sau pasageri clandestini în mijloacele de transport sau pot fi transportate în necunoștință de cauză de către călători. Anumite specii se pot răspândi, de asemenea, prin infrastructura de transport (de exemplu, canal Dunăre – Main), informează Cotidianul Recolta.

Autoritățile europene atrag atenția că speciile alogene invazive afectează întreprinderile, cetățenii, autoritățile publice și mediul înconjurător. În special în cazul întreprinderilor mici și al microîntreprinderilor, dăunătorii afectează în mod frecvent producătorii primari din agricultură, creșterea animalelor, pescuit, acvacultură și silvicultură, cauzând daune economice considerabile în aceste domenii. De asemenea, întreprinderile legate de activitățile turistice și recreaționale, care se bazează pe peisajele din zonele virgine, corpurile de apă curată și ecosistemele sănătoase, sunt afectate în mod frecvent.

‹ adv ›

Cu toate acestea, alte întreprinderi mici și microîntreprinderi, de exemplu, comercianții de animale de companie și de specii horticole, obțin beneficii în ceea ce privește speciile alogene invazive întrucât se concentrează în principal pe comerțul cu specii alogene. Speciile menționate în propunerea de regulament afectează, de asemenea, societate în general, cauzând pierderea biodiversității și compromițând capacitatea ecosistemelor de a furniza servicii ecosistemice. Mai mult, acestea pot transmite boli, pot deteriora proprietățile și pot afecta patrimoniul cultural, avertizează autoritățile.

Propunerea de Regulament menționează o serie de dăunători cum ar fi viespile asiatice, țânțarul tigru, nutrii sau troscotul japonez. Viespile asiatice și țânțarul-tigru prezintă pericole pentru sănătatea umană, putând avea chiar efecte fatale, în timp ce troscotul japonez produce daune infrastructurilor, prin avarierea clădirilor. Lista speciilor care generează îngrijorare la nivel european urmează să fie completată împreună cu statele membre, pe baza unor evaluări ale riscurilor și a unor dovezi științifice.

În urma votului pe această temă, anumite specii vor fi interzise în UE, în sensul că nu va fi posibil ca acestea să fie importate, achiziționate, utilizate, răspândite sau comercializate. În felul acesta autoritățile de la Bruxelles speră să țină sub control problemele generate de speciile alogene pentru comercianți, crescători sau proprietari de animale de companie în perioada de tranziție.

‹ adv ›

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›