‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPregătirea albinelor pentru iarnă. Sfaturi și recomandări de la specialiști

Pregătirea albinelor pentru iarnă. Sfaturi și recomandări de la specialiști

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Lucrările de pregătire a stupilor pentru iarnă trebuie făcute imediat după ultima extragere de miere. Dacă încă nu le-ați făcut, grăbiți-vă să le faceți în perioada imediat următoare. Deși vremea e destul de caldă, specialiștii susțin că trebuie luate măsuri pentru a proteja familiile de albine.

„Pregătirea pentru iarnă începe cu aranjarea ramelor în stup și pregătirea cuibului. Până acum, albina a adunat și a clădit miere pe toate ramele, drept urmare s-a format un haos. O familie de albine, pentru ca să ierneze bine are nevoie de 6-9 rame. În stup trebuie să avem o varietate de rame cu miere și de mai, și de tei și polifloră. Acest lucru este benefic pentru dezvoltarea albinelor” susține președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim.

Potrivit specialistului, pe centrul stupului trebuie nepărat lăsate două rame pentru ecloziune.

„Este vorba de rame goale cu puiet de albine. Pe aceste rame trebuie să fie neapărat albine” a mai adăugat specialistul.

Totodată, este foarte important să verificăm rezervele de hrană.

„Dacă e nevoie completăm cu rame cu miere ori apelăm la stimulare. Facem sirop din zahăr, cu o proporție de 1:1 și la 2-3 zile administrăm acest sirop în hrănitoare ori deasupra ramelor. Procedura se repetă timp de 2-3 săptămâni” explică Ion Maxim.

‹ adv ›

Datorită acestui fapt, în stup se adună albină tânără, pentru că regina lucrează intensiv și depune până la 1 500 de ouă pe zi.

„În 10-15 zile, cât administrăm sirop, noi vom avea albină tânără în stup. E nevoie ca pe cele 6-9 rame să avem în jur de 15-20 de mii de albine” precizează specialistul.

Pentru ca o familie de albine să reziste până în lunile martie – aprilie e necesar să aibă în stup între 12 și 15 kilograme de miere. Iar familiile mai puternice și până la 20 de kilograme de miere.

„Această cantitate de miere e o rezervă suficientă ca ele să poată ierna bine. Pentru că nu se știe ce iarnă vom avea, iar când e rece afară nu e bine să intervenim cu stimulări”, accentuează Ion Maxim.

Totodată, apicultorii trebuie să verifice stupii și de anumiți dăunători.

„În această perioadă cel mai răspândit dăunător este păduchele albinei. Este o insectă de care trebuie să ne păzim familiile de albine. Iată cum verificăm procentul de infectare al stupinei. Se iau în jur de 10 familii de albine, dacă stupina e mare și mai multe familii, și jos, sub rame, se pun foi albe unse cu untură ori cu ulei. Executăm tratamentul contra acestui dăunător, iar la a treia zi scoatem foile albe. Dacă avem mai mulți de 10 păduchi, atunci e necesar de urgență de executat tratament la întreaga stupină, dacă mai puțin de 7, atunci e necesar un tratament profilactic” explică specialistul.

‹ adv ›

În lunile octombrie- noiembrie putem să repetăm procedura, dacă timpul de afară ne permite.

Totodată, trebuie să aveți grijă de ordinișuri. Nu se lasă deschise atât de mult ca vara. Ar putea veni albine din familii mai puternice să le atace pe cele mai slabe.

Se verifică calitatea reginei, și dacă e cazul se schimbă. Se recomandă schimbarea acesteia odată la 2 ani.

‹ adv ›

Se atrage atenție și la calitatea stupilor, să nu aibă găuri ori să nu foie deteriorați.

Se identifică locația unde vor ierna albine. Ele neapărat trebuie să aibă apa în preajmă, chiar și pe timp mai rece.

„Pregătirea albinelor se face neapărat până în data de 10 cel târziu 15 septembrie” susține Ion Maxim.

În luna octombrie ele mai pot fi verificate odată, însă, doar dacă timpul de afară permite. E necesar să fie cel puțin 14 grade Celsius.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›