‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 30 aprilie, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: oscilații bruște de prețuri, pe fondul pandemiei

Piața mondială agricolă: oscilații bruște de prețuri, pe fondul pandemiei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața Europeană

O reducere importantă a prețurilor a fost observată ieri pe toate piețele, atât pentru livrări fizice, cât și acțiuni. Acest lucru este asociat cu dezvoltarea epidemiei COVID, care provoacă, din nou, temeri cu privire la introducerea de noi restricții în multe țări, care, la rândul lor, pot duce la o nouă recesiune în economia globală.

Totuși, astăzi (22.09.2020) piața și-a revenit, iar cotațiile se prezintă în felul următor pe Euronext:

Potrivit Agritel, cu toate acestea, este necesară prudență, deoarece prețurile piețelor fizice din regiunea Mării Negre, în special în Rusia, au continuat să crească.

Prețul pentru petrol a revenit sub nivelul de 40 de dolari/baril în New York, iar euro a pierdut puțin din valoare față de dolar (raportul 1,1770).

Egiptul folosește această scădere pentru a relua licitațiile pentru achizițiile de grâu din perioada 21-30 noiembrie. Această ofertă este finanțată printr-un acreditiv de 180 de zile, care, în acest context, permite mizarea, din nou, pe grâul din regiunea Mării Negre.

‹ adv ›

Pe arena internațională, continuă să se marcheze exporturile semnificative de soia din SUA: 132 de mii de tone către China, 132 de mii de tone către Pakistan și 171 de mii de tone către o destinație nespecificată.

Prețurile rapiței au scăzut ca urmare a reducerii prețului țițeiului și a canolei, în principal din motive economice. Cu toate acestea, indicatorii fundamentali sugerează majorări de prețuri pentru acest produs, mai ales având în vedere condițiile nefavorabile pentru campania de însămânțare, cu insuficiență severă de umiditate în Europa de Vest și regiunea Mării Negre.

Astăzi, atenția se va concentra asupra piețelor financiare, care au prezentat luni semne serioase de reducere.

‹ adv ›

Piața regiunii Mării Negre

În publicarea datelor săptămânale privind recoltarea culturilor, Ministerul Economiei din Ucraina a revizuit ieri estimările intermediare pentru producția de grâu și orz. Producția de grâu este acum estimată la 25,1 milioane tone, în scădere față de cantitatea anunțată anterior de 26,9 milioane tone, iar producția de orz este revizuită în jos cu 1 milion tone, la 7,8 milioane de tone.

Recoltarea culturilor de primăvară continuă într-un ritm relativ stabil: au fost recoltate peste 4 milioane de tone de floarea-soarelui, 0,7 milioane de tone de porumb și 0,6 milioane de tone de soia. Nu există încă date despre evoluția campaniei de însămânțare.

Piața SUA

Toate prețurile au scăzut brusc ieri la bursa din Chicago, fondurile au început să vândă în masă contracte pe fondul temerilor unui al doilea val de COVID și a încetinirii activității economice și a cererii.

Astăzi (22.09.2020), cotațiile pentru principalele culturi s-au modificat din nou pe CME Group (New York, Chicago):

Evaluarea semănăturilor de porumb s-a majorat cu 1 punct, până la 61%, în timp ce ratingul pentru soia a rămas neschimbat – la 63%. Operatorii se așteptau la o scădere de 1 punct pentru fiecare dintre aceste culturi.

USDA estimează că recoltarea în SUA a fost realizată în proporție de 8% pentru porumb și 6% pentru soia. Condițiile meteorologice actuale sunt favorabile pentru a accelera munca în teren.

Semănatul grâului de toamnă este realizat în proporție de 20%, în scădere față de 22% așteptate de comercianți, dar, totuși, peste media ultimilor 5 ani, de 19%.

Fondurile au fost ieri neto-vânzători a 35 de mii de loturi de porumb, 16,5 mii de loturi de soia și 20 de mii de loturi de grâu.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›