‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVa crește sau nu prețul la struguri ca urmare a precipitațiilor?

Va crește sau nu prețul la struguri ca urmare a precipitațiilor?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Viticultorii sunt în proces de recoltare a strugurilor. În regiunile unde a plouat abundent, ei spun că o bună parte din roadă a fost afectată. În aceste condiții viticultorii estimează că prețul strugurilor de masă pentru consum ori depozitare la frigider, în special soiul Moldova, ar putea crește.

Contactat telefonic, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă, Ion Sula a precizat pentru Agrobiznes că aceste estimări se vor adeveri, însă, în prezent este greu de spus cu cât anume.

„Totul depinde și de conjunctura pieței, vorbim aici, atât de cerere cât și de ofertă. La noi, 95 la sută din strugurii Moldova sunt destiați exportului. Va influența mult la prețul final al strugurilor și devalorizarea rublei rusești. Cred că prețurile vor fi mai mari cu 10-15%, dar poate și mai mari, vedem”, a precizat pentru Agrobiznes președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă, Ion Sula.

În prezent, strugurii de soi Moldova sunt achiziționați cu 7-10 lei kilogramul, în funcție de calitatea acetora.

„La procesare strugurii Moldova se achiziționează cu 2,5-3 lei kilogramul. Cu așa preț cumpără fabricile de vin din centrul țării, în prezent”, a mai adăugat președintele Asociației.

‹ adv ›

Ce ține de soiurile tehnice, cel mai mult au fost afectate cele albe, ele sunt mai sensibile. În mare parte aceste soiuri au fost deja culese, însă acum se recoltează soiurile albe cu perioada de maturare târzie, cum ar fi, de exemplu Riesling de Rhin, Muscat Ottonel, zice Vladimir Corobcă, specialist în cadrul ONVV.

„Cred că în cazul lor prețul de achiziție a strugurilor albi va scădea. Acum în podgorii a rămas în parte soiurile roșii, care nu sunt sensibile la precipitații. De aceia, ca urmare a deficitului de struguri roșii pe piață, prețul lor va rămâne neschimbat”, susține Corobcă.

Specialistul susține că în prezent, fabricile de vin achiziționează strugurii atât roșii, cât și cei albi cu 5-6 lei kilogramul. În timp ce inițial, cumpărau cu 3,5-4,5 lei kilogramul.

„Prețurile ar trebui să scadă în funcție de gradul de afectare a ciorchinelor, dar și de cantitatea de pe piață. Dar anul acesta avem un deficit mare. Recolta pe țară e cu 40-50 % la sută mai mică, iar în unele regiuni s-au înregistrat pierderi între 20 și chiar 80 la sută. ”, a menționat Vladimir Corobcă.

Soiurile noi de struguri așa ca Feteasca Regală, Fetească Neagră, Rară Neagră, Viorica și soiurile europene de muscat, printre care Pinot Gris se achiziționează acum cu 8-12 lei kilogramul, în funcție de calitate și cantitate, a mai adăugat Corobcă.

‹ adv ›

Potrivit viticultorilor, în regiunea de sud a țării soiul Cabernet se vinde cu 7 lei kilogramul, mai ieftin cu un leu per kilogram sunt strugurii de soi Merlot. În centrul țării, pentru soiul Cardinal se solicită un preț de 10 lei kilogramul, soiul Cuderca – 9 lei kigramul, Ialoveni și Alb de Suruceni, 7-8 lei kilogramul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›