‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri: Un dăunător ne face foarte mari probleme la recoltare. Avem pierderi importante

Fermieri: Un dăunător ne face foarte mari probleme la recoltare. Avem pierderi importante

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mai mulți fermieri au anunțat redacția Agrobiznes că, pe lângă seceta cumplită caracteristică acestui sezon agricol, lanuri întregi de porumb au fost grav infestate de dăunătorul Diabrotica virgifera, viermele vestic al rădăcinilor de porumb în condițiile acestui an.

În special, atacul a fost caracteristic pe câmpurile unde se practică monocultura porumbului.

„În acest an, temperaturile înalte au favorizat atacul dăunătorului. Avem foarte multe câmpuri în care numărul acestora este foarte mare. Astfel, ne așteptăm la un atac puternic și în următorul sezon. Larvele apărute primăvara pătrund în plantă și o consumă, după care porumbul formează o curbă, noi îi mai spunem „gât de gâscă”, iar astfel de plante nu mai pot fi recoltate, deoarece sunt prea jos. Acest lucru ne creează foarte mari probleme la recoltare, avem pierderi importante”, ne-au spus fermierii.

La moment, pentru combaterea Diabrotica virgifera este omologat un singur produs Force 1,5 G, care se administrează prin încorporare în sol concomitent cu semănatul culturii.

„Pentru a-l administra, avem nevoie de semănători performante, pe care nu le deținem toți fermierii. Dacă pătrunde larva în plantă, n-o mai scoți cu nimic. Dăunătorul este răspândit, practic, în toată țara. După cum la noi mulți practică monocultura, este o problemă extrem de stridentă”.

‹ adv ›

Diabrotica virgifera este declarat dăunător de carantină pentru țara noastră. Cum toate acestea, populația acestuia s-a majorat considerabil în ultimii ani.

Pentru a reduce atacul, este recomandat de realizat:

  • rotaţia culturilor. Evitați monocultura;
  • semănarea porumbului în termenul optim (15 aprilie – 5 mai); 
  • se interzice transportul plantelor de porumb, destinate pentru furaj, din zonele infestate în cele neinfestate; 
  • de distrus resturile de plante rămase după recoltare; 
  • tratamentul seminţelor;
  • cultivat soiuri cu rezistenţă sporită la dăunător;
  • utilizarea capcanelor lipicioase înzestrate cu feromoni sexuali, ca una din cele mai eficiente metode de monitorizare şi captare a adulţilor.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›