‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVitalie Gorincioi: Dacă statul nu va grăbi omologarea soiurilor moderne, nu avem șansa să...

Vitalie Gorincioi: Dacă statul nu va grăbi omologarea soiurilor moderne, nu avem șansa să fim competitivi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă înregistrăm succese remarcabile pe piețele externe, datorită fructelor de calitate și gustului deosebit prin care se remarcă acestea, dezvoltarea sectorului horticol este stagnată din cauza insensibilității statului la solicitările producătorilor.

De ani buni, producătorii ce investesc în plantații moderne și cultivă soiuri solicitate pe piața externă, sunt nevoiți să facă acest lucru mergând la risc. Motivul? Majoritatea soiurilor pomicole solicitate pe aceste piețe nu sunt omologate în Republica Moldova.

Astfel, producătorii au două opțiuni: să cultive soiuri ce sunt omologate în țară, dar pentru care va fi greu de găsit cumpărători sau să planteze soiuri moderne, indicând oficial altele decât cele plantate.

‹ adv ›

Drept rezultat, pe lângă faptul că nu putem avea o statistică reală a soiurilor de măr, cireș, cais sau altele cultivate în țară, de fiecare dată când producătorii cumpără material săditor există riscul ca aceștia să fie mințiți de furnizori, în condițiile în care solicită indicarea altor soiuri.

Investițiile în plantațiile moderne pomicole sunt de circa 50 de mii de euro per hectar, în dependență de specie și tehnologie, cheltuieli mult prea mari pentru a le face față fără suportul statului.

Înființând o plantație modernă, producătorii optează pentru soiuri solicitate, pentru care însă nu pot beneficia de subvenții, deoarece acestea nu sunt incluse în Catalogul soiurilor de plante. Respectiv, cheltuielile cad pe umerii acestora.

‹ adv ›

Am solicitat un comentariu la acest subiect de la președintele Asociației Moldova Fruct:

„Atunci când importă material săditor de peste hotare, producătorii plătesc royalty, adică posesorul de brand îl vinde. Apare o problemă însă: pe de o parte, Catalogul European este recunoscut de către autoritățile de la noi, însă, pe de altă parte, producătorii nu obțin pentru acestea subvenții. Spre exemplu, pentru soiul de măr Gala, avem circa 10 varietăți, însă ținând cont de faptul că noi nu avem înregistrate Buckeye Gala sau Dark Baron Gala, unii fermieri sunt nevoiți să le scrie drept Gala Must. Noi trebuie să punem la dispoziția consumatorilor exact acele soiuri care le solicită, altfel nu vom mai fi competitivi pe piața externă. În aceste condiții, statul, prin politici incorecte, stagnează dezvoltarea sectorului”, a menționat pentru Agrobiznes Vitalie Gorincioi.

Conform legislației, este interzisă multiplicarea soiurilor incluse în Catalogul comun al soiurilor de plante agricole, însă aceste detalii, potrivit producătorilor, ar putea fi soluționate la nivel de companie ce comercializează și producător.

Astfel, barierele impuse de autorități stagnează dezvoltarea sectorului pomicol, iar recent, Asociația „Moldova Fruct” și Asociația „Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova” au scris o solicitare către MADRM în acest sens.

‹ adv ›

Asociațiile solicită de a transfera la capitolul IX în lista de bază a soiurilor pomicole, soiurile care se află de ani de zile în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova la capitolul XV – Lista soiurilor de plante admise temporar pentru testare în condiții de producere. Per total, este solicitat a fi incluse 36 de soiuri pomicole.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›