Cei care iau în arendă terenuri agricole până la 5 ani, dar nu înregistrează contractele de arendă, inclusiv la primărie, în raza căreia se află parcela, riscă amenzi, notează bizlaw.
De la 6 la 12 unități conveționale se vor aplica în cazul persoanelor fizice, adică de la 300 de lei la 600 de lei, și de la 12 la 18 unități convenționale, în cazul persoanelor juridice, de la 600 la 900 de lei.
Aplicarea amenzilor va fi prevăzută de un nou alineat cu care urmează a fi completat art. 326 din Codul Contravențional.
Fraza ”a contractelor privind investiţiile în construcţii” se va substitui cu ”a contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil în construcție”.
Potrivit sursei citate mai sus, modificările date sunt propuse în contextul în care odată cu modificarea Codului civil, contractele de investiție în construcție au fost substituite cu contractele de vânzare-cumpărare a bunului în construcție.
De asemenea, potrivit art. 1293 alin. (4) din Codul civil, a fost stabilită obligația arendașului de a înregistra arenda terenurilor agricole care au fost arendate pe un termen de până la 5 ani inclusiv.
Înregistrarea se efectuează la primăria localității în a cărei rază teritorială se află terenul arendat. Înregistrarea în registrul deținut de primării se face în conformitate cu Codul civil.
Pentru neînregistrarea arendei terenurilor agricole pe un termen mai mare de 5 ani în Registrul bunurilor imobile, sancțiunea va avea un caracter civil și anume inopozabilitatea contractului față de persoanele terțe.
Comentarii