Inspirat de experiența țărilor vecine unde tehnologiile digitale au ajuns a fi tot mai des utilizate în agricultură, fermierul, Țigulea Sergiu din Coșnița, a decis în acest an să testeze eficiența dronelor la realizarea tratamentelor la legume.
Microelementele au fost aplicate în perioada înfloririi și înainte de coacere.
„Datorită metodei de aplicare a acestora – volum ultraredus, rezultatul a fost foarte bun, nu au fost afectate florile sau creșterea. S-a lucrat foarte bine. Am utilizat dronele pentru 5 hectare. Pentru drone sunt utilizate produse lichide, mai concentrate, pentru că acestea au un volum de 10 litri. Cel mai mare avantaj este că nu am avut daune produse de utilaje pe câmpuri. Nu pot spune exact ce pierderi produc utilajele, dar cred că minim 3-5%, în dependență de tipul acestora”.
Fermierul susține că are mașini de pulverizat, însă dronele s-au dovedit a fi mai eficiente.
„Chiar dacă am utilaje și tractor, cheltuielile nu sunt mai mici. De aceea dronele și aici se dovedesc a fi mai avantajoase. Mai ales că am lucrat noaptea, perioada cea mai favorabilă pentru a realiza tratamentele la culturi. Cu tehnica noaptea e mai greu, fiind mai mulți factori care pot produce pierderi. La sigur și în următorul an voi utiliza tot dronele pentru realizarea tratamentelor”.
Comentarii