‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIgor Acbaș, SANA: Am cumpărat cea mai productivă rasă de vaci din lume

Igor Acbaș, SANA: Am cumpărat cea mai productivă rasă de vaci din lume

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Una dintre cele mai mari ferme de vaci din țară se află în satul Tomai, Găgăuzia. Cu un număr de 700 de capete, ferma de bovine de prăsilă a familiei Acbaș a ajuns a fi și una dintre cele mai performante.

Lucrul la fermă necesită implicare maximă zi de zi, pentru că numărul mare de animale înseamnă și multă grijă.

„Sunt organisme vii, care au nevoie de hrană, apă și îngrijire permanentă. Pe lângă fermă, mai avem și 1500 de hectare de teren agricol. Avem muncitori care lucrează la fermă, însă am optat pentru automatizarea lucrărilor, pe cât este de posibil, altfel, am fi prea dependenți de factorul uman. În plus, am cumpărat și tehnică agricolă performantă, care ne permite realizarea lucrărilor cu un număr mai mic de angajați”, ne-a spus Igor Acbaș.

În acest an, ferma a fost renovată și au fost construite spații suplimentare pentru întreținerea animalelor.

‹ adv ›

Baza unei afaceri de succes în sectorul zootehnic ține
de achiziționarea celor mai valoroase resurse de prăsilă și efectuarea investițiilor în dezvoltarea unei ferme moderne, susține Igor Acbaș.

„Planificăm să mai importăm vaci pentru a ne dezvolta în continuare. Am optat pentru rasa Friză Olandeză. Este cea mai productivă rasă de vaci de lapte din lume. Obținem circa 30 de litri de lapte per vacă. În total, de la vacile mulgătoare din fermă, obținem circa 10 tone de lapte pe zi. Avem în Comrat fabrica noastră de producere a laptelui – SANA, unde mai apoi sunt fabricate produsele lactate”.

Spațiul din fermă permite întreținerea a aproximativ 900 de vaci. Astfel, pentru viitor, este planificată majorarea numărului acestora.

„Avem planuri mari pentru viitor. Dorim să majorăm cantitatea de lapte produsă. În plus, investim în irigarea culturilor, dorim să asigurăm cu apă 50 de hectare de teren agricol – prin irigarea subterană. La moment, ne-am orientat spre realizarea acestui proiect. Avem perspective multe, dar toate planuri se realizează câte puțin, cu multă chibzuință”.

Igor Acbaș susține că investind în material genetic calitativ, este asigurată o parte din succesul întreprinderii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›