‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleȘi-au realizat visul, produc legume în sere: „Agricultura este cea mai aproape de sufletul...

Și-au realizat visul, produc legume în sere: „Agricultura este cea mai aproape de sufletul nostru”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În apropiere de Chișinău, soții Mihail și Ludmila Croitoru împreună cu cei trei copii și familiile lor au pus pe roate o afacere de succes în agricultură, cultivând legume în sol protejat.

Cu mult efort și determinare, familia a construit sere pe o suprafață de circa 1,5 hectare, unde cresc roșii, castraveți, vânătă, diverse soiuri de ardei și dovleac. Părinții au pornit activitatea în agricultură ca o sursă de venituri suplimentare, iar mai apoi aceasta s-a transformat într-o afacere frumoasă la care muncesc toți membrii familiei.  

„Cu creșterea legumelor ne ocupăm încă de la începutul anilor ’90. Am cultivat mulți ani în câmp deschis, dar după ce am avut pierderi mari câțiva ani la rând din cauza grindinei, am înțeles cât de necesar este să ne protejăm culturile. Astfel, familia a decis să producă legume în sol protejat, iar primele opt sere de tip tunel au fost construite în anul 2013. În următorii doi ani, banii obținuți din vânzarea legumelor i-au reinvestit în alte 10 sere”, menționează Mihail Croitoru.

Ambițiile lui Mihail Croitoru nu s-au oprit aici. După mai multe seminare și schimburi de experiență în Olanda și Israel, a rămas atât de impresionat de serele vizitate acolo, încât a decis să-și dezvolte afacerea și să construiască sere după modelul european.

‹ adv ›

Astfel, pe lângă cele de tip tunel, familia Croitoru de câțiva ani gestionează și două sere moderne, de tip bloc, fiind dotate parțial cu procese tehnologice automatizate. Suprafață totală ocupată de acestea este de circa 5000 metri pătrați, iar alte două sere de același tip se află în proces de construcție.

Mihail Croitoru menționează că nu și-ar fi putut vedea scopul realizat fără sprijinul financiar la procurarea utilajului pentru construcția serelor, obținut prin intermediul programului de vânzări în rate 2KR din mijloacele oferite de Programul Compact și implementat de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova.

„Am fost atrași de posibilitatea achiziționării echipamentului în rate prin intermediul 2KR. Pasul următor a fost să prezentăm planul de afaceri, pachetul de documente necesare și spre mulțumirea noastră am devenit beneficiari. Astfel, prima seră de tip bloc am ridicat-o în 2018”, menționează Mihail Croitoru.

Deoarece creditul este unul avantajos, oferindu-le producătorilor agricoli o serie de facilități, fiind scutiți de taxe, dar și costurile aferente finanțării reduse, familia Croitoru a aplicat la program și pentru construcția celorlalte trei sere.

‹ adv ›

Fermierii se arată mulțumiți de recolta obținută și spun că au reușit să recolteze aproximativ 15 tone de roșii și castraveți per ciclu doar din cele două sere.

„Pe lângă faptul că obținem produse calitative, fiind protejate de impuritățile de afară, dar și condițiile meteorologice instabile care le pot afecta, acestea ne permit să avem câte două roade pe an. Cu prima recoltă ne străduim să ieșim pe piață în perioada sărbătorilor de Paști. Cel de-al doilea ciclu este în august-septembrie. Roșiile, spre exemplu, rodesc uneori și până în luna decembrie”, afirmă Ludmila Croitoru.

Agricultorii menționează că unul dintre avantajele acestui tip de seră este că au roadă până toamna târziu, deoarece temperatura este mai mare cu aproximativ 5-7 °C, față de cele de tip tunel, datorită volumului mai mare de aer care se răcește mai greu, dar și a suprafeței mari expusă la soare.

Producția ajunge pe rafturile rețelelor de supermarketuri din capitală datorită agenților economici intermediari, deși din următorul sezon agricol, Mihail Croitoru și-a propus să încheie contracte directe de livrare a legumelor cu rețelele Kaufland și Metro.

‹ adv ›

Agricultura are viitor, crede Mihail Croitoru și spune că este activitatea cel mai aproape de sufletul său și nu-și imaginează ce ar putea face altceva.

„Am învățat să nu cedăm și să mergem mai departe, orice ar fi. Permanent investim și ne dorim să creștem. În acest moment lucrăm la serele în construcție, în care urmează să cultivăm roșii, dar ne mai planificăm una și pentru creșterea verdețurilor. De asemenea, dorim să aplicăm pentru finanțare pentru construcția unui frigider”, mărturisește agricultorul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›