‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDe la o moară - la o fermă de 4000 de tauri și o...

De la o moară – la o fermă de 4000 de tauri și o întreprindere unică de producere a biogazului în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În 2001, familia Ungureanu din Hâncești au fondat o afacere în agricultură. Inițial, compania a avut doar moară de prelucrare a grâului și porumbului, dar pe parcusul anilor, antreprenorul a început să-și diversifice spectrul de servicii, astfel, că la moment deține un complex întreg.

Fabricarea produselor de morărit

În primul rând, aceștia au construit o moară. Aceasta are o
capacitate de prelucrare de 70-80 tone de de grâu în 24 ore. Făina și tărâța produsă la moară sunt de cea mai înaltă calitate, apreciată atât în Republica Moldova, cât și
peste hotarele ei.

Având făina proprie, familia a decis să lanseze și producerea pastelor, precum și comercializarea către unii dintre cei mai mari producători de pâine și produse făinoase din țară.

‹ adv ›

Per total, 35 tipuri de paste făinoase de calitate superioară, preparate din materie primă naturală fără întrebuințarea suplimentelor artificiale.

Fabrica de prelucrare a deșeurilor cu captarea biogazului

Toate deșeurile care rămân de la producerea bioetanolului se folosesc la producerea biogazului, la fabrica care a fost construită în anul 2013. După fermentarea anaerobă a deșeurilor animaliere se mai obțin și 250-300 m3
îngrășăminte organice lichide.

În viitor, antreprenorul intenționează să mărească capacitatea de producere prin construcția a 2 fermentatoare, care va spori și capacitatea de producere a energiei electrice regenerabile până la 3 MW/h.

‹ adv ›

Atât fabrica de producere a bioetanolului, cât și cea de producere biogazului sunt primele și unicele de acest gen, cu un astfel de avantaj ecologic și economic din Republica Moldova.

În afară de prelucrarea deșeurilor animaliere proprii, compania ar avea capacitatea de a prelucra deșeurile animaliere (pui, porci, bovine) provenite de la abatoarele
din aproximativ 15 raioane ale republicii. În acest sens, fabrica este dotată cu utilaj de ultimă generație importat din Spania și Germania.

Producerea energiei electrice regenerabile

Generatorul electric de ultimă generație de origine austriacă, produs de „GE Jenbacher” are o capacitate de producere de aproximativ 1MW /h. Energia electrică regenerabilă este utilizată în procesul de producere, acoperind total necesitatea energetică a întreprinderii.

„Cantitatea de energie electrică regenerabilă produsă depășește semnificativ necesitatea întreprinderii. Avem încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu cel mai mare distribuitor de energie electrică la tarife reglementate din Republica Moldova, ce face parte din grupul Gas Natural Fenosa”.

‹ adv ›

Fabricarea alcoolului etilic și bioetanolului

Pe parcursul anilor 2010-2013, compania a investit surse considerabile pentru implementarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile în baza utilizării
deșeurilor agricole. Întreprinderea a construit o fabrică de producere a bioetanolului cu capacitatea de 30.000 litri/24 ore, cu utilaj de origine spaniolă.

Alcoolul produs de către S.R.L. “Garma-Grup” este utilizat de marile companii care în procesul lor de producere utilizează alcool etilic (pentru produse cosmetice, băuturi alcoolice etc.) din Republica Moldova. De asemenea, compania exportă alcool în țările UE.

Creșterea bovinelor pentru carne

La moment, complexul zootehnic al companiei S.R.L. „Garma-Grup” are o capacitate de peste 4000 capete de tauri. Ferma de bovine este o sursă de materie primă pentru fabricarea deșeurilor cu captarea biogazului. Totodată, taurii crescuți la fermă sunt exportați în țările asiatice, în special, în țările arabe, pe cale maritimă.

Totodată, ținem să menționăm că, S.R.L. „Garma-Grup” deține pământuri arabile cu o suprafață de aproximativ 200 ha pe care le utilizează în scopuri proprii de creștere a materiei prime agricole și de utilizare a îngrășămintelor organice lichide proprii.

De asemenea, întrebat care ar fi fost cele mai mari provocări cu care s-a confruntat dl Ungureanu, în vederea gestionării afacerii sale, dânsul a menționat că:

„Provocări mereu au fost și vor fi, noi, însă, încercăm să oferim cel mai bun produs la un preț rezonabil pentru a face față concurenței, implementând utilaj de ultimă generație,
astfel, lucrând conform standardelor piețelor de desfacere”.

Totodată, antreprenorul a subliniat că în cadrul companiei sale, an de an se fac investiții majore în vederea modernizării afacerii sale, iar o parte din aceste investiții
sunt acoperite și de stat, prin politica de subvenționare a sectorului agricol din țara noastră.

Antreprenorul menționează că doar datorită subvențiilor primite de la AIPA a reușit să se dezvolte și să-și extindă spectrul de servicii în sectorurul agroindustrial. Pe viitor, SRL Garma-Grup tinde spre crearea unor produse mai calitative dar și condiții mai bune pentru cei care muncesc în cadrul companiei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›