‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRecomandări privind tăierile în plantațiile viticole

Recomandări privind tăierile în plantațiile viticole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tăierile viței de vie în uscat se efectuează în perioada de repaus vegetativ, astfel că perioada potrivită pentru realizarea acestei lucrări este toamna târziu sau primăvara devreme, adică până la faza Fenologică „Plânsul”.

Ce recomandări au specialiștii în condițiile anului curent, după seceta severă din 2020, am decis să aflăm de la Vladimir Corobca, doctor în științe agricole, consultant viticultură, ONVV.

Specialistul a menționat că urmare a condițiilor meteo nefavorabile din anul 2020, parcelele viticole pot fi divizate, estimativ, în trei grupe, după gradul de creștere și dezvoltare a majorității coardelor anuale maturate de pe butuci și, în care urmează a executa tăiatul în funcție de aceasta: cu lungimea coardelor anuale până la 25-40 cm și diametrul până la 4-5 mm, cu lungimea coardelor anuale până la 50-65 cm și diametrul până la 5-6 mm și cu lungimea coardelor anuale peste 75 cm și diametrul peste 7 mm. 

„În urma mai multor vizite în teren am constatat că la majoritatea soiurilor de viță de vie, gradul de diferențiere a inflorescențelor în mugurii centrali ai ochilor de iarnă, este cu cca 10-15% mai mic, față de datele medii multianuale. Totodată, inflorescențele embrionare din mugurii centrali cedează, după volum/greutate, cu circa 15-30% față de datele medii multianuale și, presupunem, că sunt direct proporționale cu gradul de creștere al lăstarilor anuali maturați.

După înghețurile din 16-19 ianuarie 2021, în majoritatea locațiilor viticole, vița de vie arată indicatori buni de iernare: coardele anuale, indiferent de gradul de creștere, sunt maturate bine (peste 85% din lungimea totală a acestora). Toate țesuturile corzilor anuale maturate sunt sănătoase, iar gradul de pieire a mugurilor centrali din ochii de iarnă este de cca  0-7,0%. Gradul de pieire a mugurilor secundari din ochii de iarnă este de 0%”.   

‹ adv ›

Vladimir Corobca estimează că, reeșind din starea fiziologică generală a butucilor după anul 2020, precum și a sistemului de fertilizare și îngrijire a acestora, se poate de presupus, că recolta de struguri în majoritatea parcelele viticole, în anul 2021, va fi una joasă. Orientativ, recolta în anul 2021 va echivala cu recolta din anul 2020, multiplicată la coeficientul 1,5-3,0, în funcție de amplasamentul geografic și orografic (relief), vârstă, soi, combinația altoi-portaltoi, nivel tehnologic.

„În majoritatea parcelelor viticole, cu vârsta peste 13-14 ani, se înregistrează mulți butuci pieriți, sau cu organele de schelet incomplete/deformate. În aceste condiții ar fi momentul de reformat scheletul butucilor și de modernizat sistemul de suporturi. Orice amânare a acestui procedeu, pentru următorii ani, va genera pierderi mai mari de struguri și va duce la o capacitate biologică mai mică a butucilor de a se reabilita/regenera”.

În ceea ce se referă la anumite recomandări privind executarea tăiatului viței de vie, în anul 2021, specialistul a menționat că înainte de tăiat, fiecare parcelă viticolă se va evalua la starea iernării coardelor anuale maturate și a ochilor de iarnă, după care se va determina lungimea de tăiere a cepilor și a coardelor/semi-coardelor de rod. Cu atât mai mult, că în perioada 12-22 februarie se așteaptă înghețuri de -12..-180C.

„În timpul tăiatului de primăvară, se vor respecta mai multe cerințe de executare a secțiunilor pe lemnul de toate vârstele. Pentru cepi și coardele de rod se vor alege coardele anuale normal dezvoltate, bine maturate și fără simptome ale Lemnului negru și ale altor boli. În parcelele viticole, butucii care vor fi destinați pentru reabilitarea scheletului – se vor secționa tulpinile acestora la 7-10 cm deasupra punctului de altoire și vor fi reabilitați ca formă, pe parcursul la 2-3 ani, utilizând toate agroprocedeele necesare: tăiat, legat, plivit, copilit, ciupit. În plantațiile viticole, unde se înregistrează butuci pieriți, aceștea vor fi defrișați și înlocuiți prin marcote aeriene sau prin vițe maturate/vegetante”.

În scopul reabilitării fiziologice a butucilor și a asigurării unei fructificări durabile în următorii ani, este obligatorie executarea plivitului lăstarilor verzi, de 2-3 ori pe parcursul perioadei de vegetați (când lungimea acestora este de 10-20 cm), inclusiv la soiurile tehnice.

‹ adv ›

Tăiatul va începe, mai întâi, cu parcelele viticole, care sunt destinate pentru reformarea scheletului și sistemului de suporturi, după care vor urma cele amplasate corect din punct de vedere orografic, cele cu soiuri relativ rezistente le ger, cele cu creșterea și dezvoltarea mai bună a coardelor anuale, cele cu vârsta mai mare, ect.

„Tăiatul se va executa după trecerea lunilor de iarnă cu riscuri pentru vița de vie (cu posibile înghețuri de peste -170C) – adică, cât mai târziu posibil, calculând termenii astfel, încât  acest procedeu să fie finalizat până la începutul fazei fenologice „Plânsul”. În scopul reabilitării fiziologice a butucilor și a asigurării unei fructificări durabile în următorii ani, este obligatorie fertilizarea viței de vie prin sol și prin frunze – în corespundere cu rezultatele analizei de laborator a solului și recomandările în vigoare”, a mai remarcat Vladimir Corobca.

Citește și recomandările expertului: Este necesară elaborarea unor scheme speciale de fertilizare la vița de vie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›