‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMăsuri de protecție în plantațiile de viță de vie

Măsuri de protecție în plantațiile de viță de vie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Primăvară, de rând cu celelalte plante, vița de vie începe vegetația și fiecare viticultor, indiferent de soiul de struguri pe care îl cultivă, trebuie să fie pregătit să realizeze și primele măsuri de protecție în plantație. 

Pentru a obține rezultatele scontate, producătorul va trebui să țină cont de nivelul afecțiunilor din anul precedent și să creeze o programă de intervenție. Există totuși, câteva reguli generale legate de efectuarea tratamentelor odată cu umflatul mugurilor. Victor Efros, expert în viticultură recomandă ca producătorii să aplice în mod obligatoriu produse cu conținut de cupru și sulf.  

„Aceste preparate vor preveni apariția unor boli cum ar fi făinarea, mana viței de vie, antracnozele și altele. Altfel spus, acestea vor realiza curățenia în interiorul mugurilor, pe tulpină, sub coajă, în locurile unde se pot ascunde ciupercile, sporii de la boli. Aceste tratamente vor ajuta ca vița de vie să pornească mai bine în vegetație. Odată cu creșterea lăstarilor, vom aplica încă odată preparate cu conținut de cupru”, a explicat Victor Efros.

Ionii de cupru au o eficiență înaltă contra manei la vița de vie, iar sulful va preveni făinarea. 

„Aceste substanțe pot fi aplicate și pe suprafețele ecologice de viță de vie. Deja când va începe înflorirea, vom utiliza preparate sistemice. Totodată, țin să îndemn fermierii să respecte și cunoscutele procedee tehnologice ce țin de nimicirea resturilor, fărâmițarea vițelor, prelucrarea solului printre rânduri, care la fel ajută să distrugem rezervele de boli și afecțiuni care au rămas pe viță, frunze și cad mai apoi pe sol. Atunci când realizăm prelucrarea solului distrugem această rezervă”, a mai adăugat expertul.

‹ adv ›
foto: facebook/Victor Efros

Este un lucru cunoscut că vița de vie rezistă la temperaturi joase. Dacă vorbim de soiurile tehnice, acestea pot rezistă până la -22..-230C, dar avem și soiuri care rezistă și până la -250C. Soiurile de masă –  până la -180C. 

„Este important ca producătorii să înțeleagă că vița de vie trebuie pregătită pentru iernat, realizate tratamente cu caliu ca să acumuleze zahăr în viță și aceasta să fie protejată. Frunza este bucătăria viței de vie și prin intermediul acesteia se acumulează tot necesarul pentru iarnă, iată de ce este nevoie de protejat pe parcursul perioadei de toamnă”. 

foto: facebook/Victor Efros

Victor Efros a mai spus că vița de vie în acest an are o creștere slabă și este nevoie de administrat îngrășăminte. 

„Recomand o serie de operațiuni tehnologice pentru a ajuta sistemul radicular, partea aeriană a plantei și mă refer la administrarea azotului”. 

Recomandăm să consultați și articolul Expert: Este necesară elaborarea unor scheme speciale de fertilizare la vița de vie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›