Un instrument absolut necesar pentru promovarea sistemului conservativ de agricultură este crearea unei Asociații de profil, care va informa și susține fermierii ce decid să implementeze agricultura conservativă.
Or, lipsa unei asociații în domeniul face imposibilă reprezentarea/lobarea intereselor sistemului de agricultură conservativă și realizarea mai multor scopuri propuse și vociferate de către cercetători, fermieri.
Această opinie a fost expusă de directorul UCIP IFAD, Victor Roșca, în cadrul Conferinței internaționale „Agricultura conservativă – modalitate durabilă de gestiune și dezvoltare a agriculturii în contextul rezilienței climaterice în Republica Moldova”.
Evenimentul a adunat peste 110 producători agricoli din diferite zone ale republicii, care au împărtășit din experiența acumulată pe parcursul mai multor ani de practicare a agriculturii conservative, inclusiv au menționat despre problemele și impedimentele cu care s-au confruntat.
Conferința a fost organizată în cadrul activității „Elaborarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice și identificarea opțiunilor de atenuare a acestora în ramurile sectorului agricol în vederea integrării în activitatea UCIP IFAD”, implementată de către SRL „Inspiro Consulting” și finanțată de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD).
Directorul UCIP IFAD a amintit că, misiunea savanților este de a-i ajuta pe producătorii agricoli să treacă de la tehnologii convenționale la tehnologii mai eficiente, mai puțin costisitoare, ce stau la baza agriculturii conservative.
Vasile Șarban, Șef Direcția Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM, a explicat că deși de câteva decenii, încercăm să facem agricultură se dovedește că mai mult dăunăm resursei de bază din agricultură – solul.
Vasile Șarban a adăugat că anul 2020 a fost unul foarte complicat, îndeosebi din cauza secetei, dar unul bun pentru a conștientiza că nu mai putem continua cu practicile pe care le respectăm de ani de zile.
Agricultura conservativă se bazează pe trei piloni de bază: minimizarea lucrărilor și trecerilor pe teren, acoperirea terenurilor cu substrat de resturi vegetale și păstrarea unui asolament decent.
Boris Boincean, doctor habilitat, a insistat pe ideea că sistemul conservativ de agricultură este unul cuprinzător, iar schimbările sistemice din cadrul acestuia sunt orientate nu doar spre obținerea nivelului înalt de producție, dar în primul rând, spre restabilirea fertilității solului.
Prin intermediul programelor și proiectelor implementate și planificate spre realizare, UCIP IFAD și-a propus elaborarea și integrarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice și stabilirea opțiunilor de atenuare a schimbărilor climatice în domeniile de asistență oferite producătorilor agricoli și autorităților publice locale.
Comentarii