‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDumitrița Balan: După un frigider modern, vom construi un parc fotovoltaic

Dumitrița Balan: După un frigider modern, vom construi un parc fotovoltaic

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dumitrița Balan este o tânără de 33 de ani cu studii în contabilitate, marketing și drept economic, dar care de mai mult timp deja, alături de alte câteva companii, a creat și a dezvoltat o Cooperativă de succes. 

„Fiind mereu în preajma oamenilor care activează în domeniu, am fost captivată de tot ce ține de sistemele de irigare, de protecție a plantelor, despre tipuri, soiuri, sisteme de  conducere a viței de vie, scheme de plantare, astfel că nici nu putea să fie altfel decât să activez în domeniul agricol”.

CÎ Moldagrovitis este o Cooperativă formată dintr-un grup 7 de producători agricoli din sudul Moldovei, raionul Cantemir, satul Lingura, specializată în creșterea, depozitarea și livrarea prunelor și strugurilor de masă, lucrează împreună circa 130 de hectare de viță de vie și livezi.

Dumitrița povestește că cea mai mare realizare a Cooperativei pe care o reprezintă este faptul că în perioada 2015 – 2016, cu suportul Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) și Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), au fost reușit să construiască un depozit frigorific cu capacitatea totală de circa 1500 tone. 

„Depozitul frigorific funcționează după o tehnologie modernă de răcire și păstrare a fructelor, bazată pe agent frigorific glycol, care este unul Eco Friendly, și care generează avantaje considerabile și vizibile aferente calității produselor păstrate. Totodată, din aprilie 2017, CÎ Moldagrovitis este acreditată în sistemul internațional de management al calității HACCP”, ne-a povestit tânăra.

‹ adv ›

Ideea de a crea o Cooperativă a apărut din dorința de a fi abordați, de către parteneri, drept producători cu intenții serioase, responsabili pentru calitatea produselor pe care le propunem, a menționat Dumitrița.

„Membrii nu s-au lăsat foarte mult convinși, pentru că ideea de a crea o Cooperativă s-a născut din dorința de a colabora în format oficial. În plus, în anul 2015, era activ Proiectul „Agricultura Competitivă în Moldova” (MACP), care ne-a susținut și impulsionat și mai mult spre a realiza ideea de asociere, dar și de a construi un depozit frigorific. Dorința și necesitatea noastră atunci, ca și acum, era de a oferi plus valoare producției noastre, care este calitativă și se bucură de solicitare din partea cumpărătorilor”. 

Faptul că au reușit să construiască depozitul frigorific este o reușită foarte mare pentru membrii Cooperativei. 

„Acest obiectiv a implicat investiții financiare destul de mari, cunoștințe despre tehnologii și procese frigorifice. Să vezi cum un întreg sistem din lanțului valoric al produselor funcționează exact așa cum a fost gândit – este una dintre cele mai frumoase realizări. Începând cu creșterea producției, un proces pe cât de complicat uneori, pe atât de plin de satisfacții la culesul roadei, stocarea produselor în depozitul frigorific până la negocierea contractelor de vânzare efectivă a produselor. Nu putem să nu ne bucurăm, dar și să ne mândrim că împreună am reușit să realizăm ceea ce poate foarte mulți producători doar îndrăznesc să viseze”. 

Despre beneficiile pe care le aduce asocierea, Dumitrița Balan a menționat, în primul rând, omogenizarea produselor.

„Asocierea/cooperarea, oferă posibilitatea de a obține o recoltă omogenă și de a propune produse de o calitate înaltă, aplicând inovații și transfer tehnologic. În mod evident, gradul de competitivitate este unul mult mai mare când produsele sunt calitative, în cantități mari și disponibile pe o perioadă mai mare de timp. Fructele sunt comercializate primordial pe piețele externe cu ar fi cele din România, Belarus, Estonia, Polonia, Federația Rusă”.

‹ adv ›

Producătoare este de părere că agricultura, în general, este un domeniu foarte interesant, dar mai ales în Republica Moldova, deoarece sunt disponibile toate resursele necesare pentru acest gen de activitate.  

„Este adevărat că toate resursele sunt disponibile, dar sunt și care necesită intervenții inclusiv financiare, uneori destul de considerabile pentru a le readuce la starea funcțională (de exemplu sistemele de irigare). Ca și oricare domeniu de activitate, odată ce oamenii sunt interesați și atrași de această activitate, investesc în infrastructură cât mai modernă, lucrează cu spor și abnegație, perspectivele de reușită sunt foarte mari”.

Totodată, Dumitrița susține că tinerii de astăzi nu se prea implică în afaceri agricole, deoarece aceasta implică foarte mult efort, muncă și cunoștințe specializate, precum și dorință, implicare și răbdarea de a ajunge la rezultatul dorit. 

„O afacere agricolă este una destul de antrenantă și de mare perspectivă pentru toți cei care doresc să dezvolte ceva frumos la noi în țară. Cu părere de rău, astăzi sunt prea mult promovate afacerile sau activitățile care nu implică nimic din cele enumerate. Dar agricultura de azi nu înseamnă sapă, hârleț și greblă. Agricultura de azi este una modernă, bazată pe informații specializate, tehnologie de ultimă generație”.   

În contextul reușitelor înregistrate pe parcursul anilor, desigur că și planurile de viitor sunt la fel de grandioase. 

„Dorim să implementăm cât de curând posibil sistemul de management GLABAL G.A.P. De asemenea, ne tentează foarte mult ideea de a construi un parc fotovoltaic, astfel vom face ca produsele noastre să fie și mai competitive aferent costului”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›