‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
4.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMihai Crețu, masterand UASM: Domeniul hidroameliorației are potențial de dezvoltare în Moldova

Mihai Crețu, masterand UASM: Domeniul hidroameliorației are potențial de dezvoltare în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mihai Crețu este masterand al Universității Agrare de Stat din Moldova, facultatea Cadastru și Drept. Deși este student-masterand, deja lucrează într-o companie internațională din domeniu.

Chiar dacă, în ultimii ani, tot mai mulți tineri aleg să-și facă studiile peste hotare, Mihai a rămas în Moldova ca să studieze domeniul hidroameliorației și să aplice cunoștințele aici, în țară.

De ce ai ales o specialitate agricolă?

„Interesul pentru această specialitate este în creștere, deoarece are un potențial de dezvoltare în țara noastră. La început eu am făcut studii la Universitatea Tehnică, la specialitatea Alimentări cu apă, canalizări, dar am înțeles că am nevoie de cunoștințe în domeniul hidroameliorației. De aceea am ales Universitatea Agrară, fiind unica instituție din Moldova, care oferă studii în acest domeniu”.

‹ adv ›

Cum s-a adaptat universitatea la condițiile impuse de pandemia COVID-19? 

„Cred că s-a descurcat destul de bine. Pentru mine studiile online sunt mai convenabile, pentru că economisesc timp, dar și profesorii pot să ne prezinte mult mai multă informație în regim și în format online. Unicul dezavantaj este că am fost lipsiți, parțial, de lecțiile practice, deși periodic studenții erau adunați în grupuri mici pentru a asigura respectarea condițiilor impuse de pandemie”.  

Ce cunoștințe sau abilități obținute în cadrul universității ai aplicat deja la locul de muncă?

„Compania noastră se ocupă cu proiectarea și implementarea rețelelor de aprovizionare cu apă și canalizare, datorită solicitării pe piața s-a reorientat spre domeniul de irigare.

Anume din acest considerent și eu am început să studiez acest domeniu, deja de mai bine de doi ani lucrez în acest sector. Un rol important în procesul de studii îl au lecțiile practice, care implică utilizarea tehnologiilor performante. Anume echipamentul modern te ajută să înțelegi cum funcționează sistemele complexe. Este mai ușor să înțelegi anumite etape pe care se bazează irigarea, cum se operează corect anumite echipamente, care este rolul diferitor echipamente în asigurarea unui proces complex de irigare. Anume când ai în față toate mecanismele, atunci înțelegi mult mai bine cum să utilizezi tot ce ai învățat. În procesul de studii am învățat despre echipamentele complexe, stațiile de pompare, efectuarea calculelor, proiectarea corectă a unei rețele, aspecte care pentru mine, în funcția de inginer-proiectant, sunt extrem de utile în procesul de elaborare și  implementare a proiectelor”.

Cât de greu a fost să te angajezi?

„Am început la o altă companie ca maistru în construcții, deci am construit rețelele de apă și canalizare. Respectiv, când am aplicat pentru inginer-proiectant, deja știind minimum necesar despre acest sector și lucrând aproximativ patru ani în domeniu, am reușit să mă adaptez foarte rapid la noile sarcini. În prezent, datorită învățământului online, este foarte simplu de combinat cariera și studiile, învăț din ce fac în practică și aplic în practică din ce învăț”. 

‹ adv ›

Ce oportunități au tinerii după absolvirea unei astfel de specialități?

„Domeniul dat este în curs de dezvoltare, iar în ultimii ani agricultorii din Republica Moldova tot mai mult conștientizează importanța și necesitatea irigării în companiile lor. Respectiv, sunt deja mult mai multe oferte de lucru pentru absolvenți atât în domeniul proiectării, cât și cel de executare a proiectelor”. 

Care ar fi îndemnul pentru tinerii care încă nu și-au ales o specialitate?

„Este bine să aleagă o specialitate legată de inginerie, pentru că aici tinerii pot să studieze lucruri foarte interesante, utile și solicitate în diferite sectoare economice. Astfel, tinerii vor avea foarte multe oportunități de angajare, dacĂ vor fi interesați să studieze și să se dezvolte profesional”. 

Acest material este realizat în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›